Döviz kuruna sansür

Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürerken bir yandan bazı haber ve yayın kuruluşları otosansür uyguluyor, diğer yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün başlattığı soruşturmalarla sansürün önü açılıyor


ABD ile Türkiye arasındaki gerilim sebebiyle Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürerken artan döviz kurlarına dair bazı haber, yayın ve paylaşımlar hem soruşturmalık oluyor hem de otosansüre uğruyor.

Doların pazar günü (12 Ağustos) 7 lirayı aşması sonrası bazı adımların atılacağını bildiren hükümetin bu “uyarısı”, önce TV kanallarında ve sitelerde döviz kurlarının kaldırılmasıyla kendini gösterdi. Sosyal medyada tepki gören bu otosansürün ardından ve doların yeniden 7 liranın altına düşmesiyle birlikte döviz kurları yayınlara yeniden yansıdı.

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de döviz kuru paylaşımlarıyla ilgili olarak harekete geçti.

İstanbul Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada “ekonomik saldırıların amacına hizmet eden haber, yayın, paylaşım yapan ya da eylemlerde bulunanlar hakkında soruşturma başlatıldığı” belirtildi.

Başsavcılığın konuya dair açıklaması şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki güçler tarafından gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu birliğini ve ekonomik güvenliğini hedef alan ekonomik saldırılar kapsamında, bu amaca hizmet eder mahiyette her türlü yönlendirici haber yazılı ve görsel yayın operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde bulunan kişi ya da kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu, SPK Mevzuatı ve ilgili kanun maddeleri uyarınca soruşturma başlatılmıştır.”

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) da ekonomiyle ilgili manipülatif haber yayanlarla ilgili inceleme başlattığı açıklandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın Müşaviri Mehmet Ali Berber’in açıklamasında “Kişi ve özel şirketlere ait hesaplarda bulunan ’Dövizlerin devlet eliyle TL’ye çevrilmesi’ serbest piyasanın yapı taşlarından olan dalgalı kur sisteminden vazgeçilip ‘Dolar kurunun sabitlenmesi’ gibi yalan haber yayan kişi, kuruluşlar hakkında MASAK inceleme başlattı” ifadeleri yer aldı.
SPK ise “Halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan, yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlemin kararlılıkla yerine getirileceği hususu kamuoyuna önemle duyurulur” açıklaması yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü de 346 sosyal medya hesabıyla ilgili tahkikat başlatıldığını duyurdu. Açıklamada “Dolar kuruyla ilgili olumsuz algı oluşturan sosyal medya hesaplarını takibe alınmıştır” ifadelerine yer verildi.