Diriliş Ertuğrul dizisini eleştiren gazeteciye gözaltı

Kendi sosyal medya hesabından bir diziyi eleştiren gazeteci Oktay Candemir, TCK 130’a göre; “kişinin hatırasına hakaret etmek” kapsamında gözaltına alındı. Böylece Türkiye’de ilk defa bir gazeteci bu suç iddiasıyla gözaltına alınmış oldu


Gazeteci Oktay Candemir sosyal medyada hesabında TRT’de yayınlanan “Diriliş Ertuğrul” dizisiyle ilgili yaptığı eleştirel bir paylaşım üzerinden Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 130. maddesi kapsamında “kişinin hatırasına hakaret etmek” iddiasıyla 7 Eylül’de Van’da gözaltına alındı. 

Candemir savunmasında Osmanlı padişahlarına hakaret gibi bir niyeti olmadığını yaptığı paylaşımların mizah amaçlı olduğunu söyledi. Ardından Oktay Candemir, yurt dışına çıkış yasağı ve kolluk birimine haftada bir gün imza vermek şeklindeki adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı. 

Oktay Candemir’in gözaltına alınmasına sebep olan tweeti:

Gazeteci yargılamaları veritabanı olarak bilinen Press In Arrest, ilk kez bir gazetecinin bu iddia ile suçlandığını açıkladı. Candemir’in gözaltına alınmasına sebep TCK 130’a göre, bir kişi hakkında bu iddia ile soruşturma açılabilmesi için “şikayet edilmesi” gerekiyor. Ancak dosyada, herhangi bir “şikayetçinin” olmadığı öğrenildi. 

 

İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLEBİLİYOR

Candemir’in gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen TCK’nın 130’uncu maddesi şöyle:

Kişinin hatırasına hakaret

(1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.

(2) Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

SORUŞTURMA METNİNDE ŞİKAYET İBRESİ YOK

TCK’nın 131’inci maddesinde ise akrabaların şikayetçi olabileceği belirtilmiş:

Soruşturma ve kovuşturma koşulu

(1) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır.

(2) Mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir.

Yani Candemir’in gözaltına alınması için aile ya da akrabalarından birinin şikayeti gerekiyordu. Soruşturma metninde şikayet ibaresine rastlanmaması dikkat çekti.