Cumhuriyet’te tasfiye, istifa ve sansür

Cumhuriyet’te yönetim kurulunun değişmesiyle birlikte gazetenin yayın politikası ve kadrosu da dönüşüyor. Tasfiye ve sansürün ardından istifalar sürüyor


Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’na yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısının Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından geçersiz olduğuna karar verilmesinin ardından 2013’teki üyeleri ile 7 Eylül 2018’de tekrar toplanan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nda yönetim değişti.

Cumhuriyet gazetesi yazarları ve yöneticilerinin tutuklu yargılandığı davada iddia makamının tanıklarından olan Alev Coşkun başkanlığında, Ali Sirmen (Başkan Yardımcısı), Kemal Işık Kansu (Genel Sekreter), İrfan Hüseyin Yıldız (Genel Sayman), İnan Kıraç (Üye), Şevket Tokuş (Üye), Şükran Soner (Üye), Mustafa Ali Balbay (Üye), İbrahim Yıldız (Üye), Av. Turan Karakaş (Üye) ve Prof. Dr. Tayfun Akgüner’den (Üye) oluşan yeni yürütme kurulunun kamuoyuna yaptığı ilk açıklamayla birlikte de gazetenin yayın politikasının, dolayısıyla kadrosunun da değişeceği net bir biçimde ortaya kondu.

Yeni yönetimin açıklamasının can alıcı cümlesi şuydu: “Gazetenin temel politikası Atatürk’ün aydınlanma devrimleridir. Sadık okuyucunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür.” Ardından da tasfiye, sansür ve istifa süreci başladı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne Murat Sabuncu’nun yerine, haber koordinatörü Aykut Küçükkaya getirildi. Sabuncu’nun ardından ilk görevden alınanlar yazı işleri müdürleri Bülent Özdoğan ve Faruk Eren oldu.

Gazete yazarlarından Prof. Dr. Ahmet İnsel’in yeni yönetim kurulunun seçildiği günün ertesinde, yani 8 Eylül’de yayımlanacak yazısı gazetede tarafından yayımlanmayınca İnsel, gazeteden ilk ayrılan isimlerden oldu. Bir diğer sansür ise görevden alınan Murat Sabuncu’ya uygulandı. Sabuncu’nun “Karanlığa karşı yaşasın Cumhuriyet” başlıklı veda yazısına gazetenin internet sitesinde yer verilmedi.

Ardından gazete kadrosu ve yazarlarından art arda istifa açıklamaları geldi.  

Yazarlar Hakan Kara, Aydın Engin, Çiğdem Toker, Kemal Can, Aslı Aydıntaşbaş, Melis Alphan, Bülent Şık, Barbaros Şansal, Mahir Ünsal Eriş, Binnaz Saktanber, Ahmet Tulgar, Mirgün Cabas, Azmi Karaveli, Bağış Erten, Ceyda Karan, çizer Musa Kart, okur temsilcisi Güray Öz, cumartesi ekinin yönetmeni Zeynep Miraç Özkartal Taner, pazar ekinin yönetmeni Tayfun Atay, internet sitesi sorumlusu Bülent Mumay’ın istifaları, gazetedeki son yazıları ya da twitter paylaşımları eşliğinde oldu.

Aslı Aydıntaşbaş, istifa kararını “Cumhuriyet’teki dostların mağduriyeti ve verdiği demokrasi mücadelesi, altın harflerle tarihe geçmiştir. Ben de bundan sonra yazmamaya karar verdim” sözleriyle açıkladı.

Gazetenin deneyimli ekonomi yazarlarından Çiğdem Toker ise “Hoşça kalın” başlıklı yazısında “Yönetim değişikliğinin ardından ‘Atatürk’ün Cumhuriyet’i’ başlığını taşıyan açıklamanın, her duruşmasını izlemeye çalıştığım ağır ceza yargılamasında, Cumhuriyet davası iddianamesindeki çizgi değişikliği suçlamasını hatırlatması üzüntümün nedenlerinden biri” ifadelerine yer verdi.

İstifasını Twitter üzerinden duyuran gazetenin Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay “Saray’ın Cumhuriyeti” ifadesini kullanarak “Basının sarayı Cumhuriyet’e gelmişken, 6 ay sonra kendini Saray’ın Cumhuriyeti’nde bulmak fena şeymiş. Murat Sabuncu’nun davetiyle katıldığım serüven ‘vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi.’ Az önce istifamı verdim ben de” diye yazdı.

Bülent Şık ise paylaşımında “Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yönetim değişikliği AKP yargısı eliyle gerçekleştirilen bir operasyondur. Reddedilmelidir. Cumartesi ekindeki gıda sorunlarıyla ilgili yazılarıma son veriyorum. Yazıların yayın sürecinde emeği geçen gazetedeki arkadaşlara ve tüm okurlara teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.

Cumhuriyet’in okur temsilcisi Güray Öz de Twitter’dan yaptığı açıklamada gazetede veda yazısı kaleme almak istediğini ama bunun ‘olmadığını’ paylaştı.

MİT TIR’ları davasında Can Dündar’la birlikte yargılandıktan sonra Yargıtay’dan hakkında beraat verilmesi yönünde karar çıkan Erdem Gül ise yaklaşık dört yıldır sürdürdüğü Cumhuriyet Ankara Temsilciliği görevinden, faks mesajıyla alındı. Gazetenin yeni genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya, Ankara Temsilciliği görevine savunma muhabiri Sertaç Eş’in atandığını faks mesajıyla Erdem Gül’e bildirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri yeni yönetimi “Baskınlar, adli kovuşturmalar, gazetecilerin tutuklanmaları/ cezaevine atılmalarının ardından, son bağımsız gazete Cumhuriyet şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı hizada olan aşırı ulusalcıların yönetimine geçti. Bu Türkiye’de basın özgürlüğünden geriye kalan son kırıntılara nihai darbe mi?” ifadeleriyle yorumladı.