Çelenk: “Bu yaşananlar akademik davrandığımız için”

DEÜ GSF’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle taşınmasına karşı eylemler sürerken beş akademisyen görevden alındı. Akademisyenler yarın bir basın açıklaması yapacak…


ONUR YILDIRIM

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (DEÜ GSF) geçtiğimiz günlerde “depreme dayanıksız” olduğu gerekçesiyle taşınmasına tepki gösteren öğrenci ve akademisyenlerin eylemleri sürerken beş bölüm başkanı DEÜ GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna tarafından görevden alındı.

Sahne Sanatları Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk, Resim Bölümü Başkanı Gülay Sağlam, Müzik Teknolojileri Anasanat Dalı Başkanı Cihan Işıkhan, Film Tasarımı ve Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı Dilek Tunalı ve Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı Aslıhan Ünlü’nün idari görevlerinden alınmasının ardından buna tepki gösteren iki anasanat dalı başkanı da görevlerinden istifa etti. Meslektaşlarının hukuku aykırı bir şekilde görevlerinden alınmalarına tepki gösteren bu isimler ise Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Kutluk Yerdelen ve Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Erdenk.

Süreci yargıya taşımaya hazırlanan akademisyenler yarın saat 13.00’da İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin önünde İzmir Barosu, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve hocaları ortak bir basın açıklaması yapacak. 

Herhangi bir gerekçe gösterilmeden görevden alınan akademisyenlerden Prof. Dr. Semih Çelenk, fakültenin taşınmasına en çok tepki gösteren akademisyenlerden de biri aynı zamanda.

Süreci Susma Platformu’na değerlendiren Çelenk görevden alınmalarını “akademik faaliyeti cezalandırma girişimi” olarak gördüğünü söyledi: “Bizler aylardır akademik faaliyetin, güzel sanatlar eğitiminin nasıl yapılacağına dair söz söylüyoruz. Gösterilen adreste eğitim yapmanın mümkün olmadığını defalarca anlattık ancak dinletemedik. Şimdi de hukuksuz bir şekilde görevden el çektiriyorlar. Hukuksuzluğu laf olsun diye söylemiyorum, dekanının bunu yapma yetkisi yoktur”.

 Ortada bir disiplin suçu ya da soruşturma olmadığını vurgulayan Çelenk, hukuki yollara başvuracaklarını belirterek “Şimdi diğer akademisyen arkadaşlarımıza bizim görevlerimizi önerecekler. Hiçbirisi kabul etmeyecek ve dışarıdan birilerini getirmek durumunda kalacaklar. Yaptıkları işin beş paralık değeri yok gözümüzde, bu yaptıkları keyfiyetten başka bir şey değil. Ortada bir disiplin suçu yok, bir soruşturma yok. Sadece eğitimin nasıl yapılacağına dair söz söyledik, fikir beyan ettik, sözlerinin üzerine söz istemedikleri için bunu yaptılar. Tüm hukuki yolları arayacağız, tazminat davası bile açacağım” dedi.

Çelenk, görevden alma işlemini yapan dekanın güzel sanatlar camiasından olmasının da çok üzücü olduğunu söyleyerek, “Bizler sadece akademik, bilimsel eğitimi savunduk. Öyle ki fakülte kurulu olarak karar alalım, eğitim yapacağımız yerin fiziki şartlarının uygun olmadığını belirtelim dedik ancak kabul edilmedi. Biz de 2547 nolu yüksek öğrenin kanununun bize verdiği yetkiyle bölüm kurulu olarak kararları aldık. Tüm bu yaşananlar akademik davrandığımız için” dedi.

 Çelenk, görevden alındıkları haberini dün sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurmuştu: “Fakültemiz için, eğitim için, hukuk için verdiğimiz mücadelenin bir ödülü olacağını biliyorduk. Az önce dekan vekili tarafından ‘görülen lüzum üzerine’ sahne sanatları bölüm başkanlığı görevinden alındım. Hukuksuz olduğunu söylememe gerek bile olmayan bu işlemle ilgili hukuki başvuru yarın yapılacaktır. Ne diyeyim… Hiç şaşırtmıyorlar. İngilizlerin meşhur atasözüyle cevaplayayım: ‘all the babies look like each other, they in turn look like Winston Churchill’. Bütün çocuklar birbirine benzer. Çünkü hepsi Winston Churchill’e benzer.”