“Beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür” paylaşımına gözaltı

Hükümetin Koronavirüs nedeniyle yaptığı evde kalma çağrılarına sosyal medyada paylaştığı bir video ile tepki gösteren, işçi ve emekçi olduğu için evde kalamayacağını belirten kişi hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla işlem başlatıldı


Hatay’da  tır şoförlüğü yapan Malik Yılmaz, Koronavirüs nedeniyle evde kalma çağrılarına sosyal medya hesabından yayınladığı bir videoyla tepki gösterdikten sonra gözaltına alındı.

Yılmaz paylaştığı videoda şu şekilde tepki gösterdi: “Evde kal Türkiye. Nasıl kalalım baba. Emekli, memur, zengin değilim. İşçiyim. TIR şoförüyüm. Çalışmasam ekmek yok. Elektriğimi, suyumu, kiramı ödeyemem. Bunları ödememek ölmekten beter zaten. Ha senin lafınla evde kalarak açlıktan ölmüşüz ya da virüsten. Ama beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür.”

Sözcü gazetesinden Can Çapar’ın haberine göre Yılmaz, sorgusunun ardından haftada bir gün imza, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, hakkında ‘kanunlara uymamaya teşvik’ suçundan işlem başlatıldı.

Hatay İl Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Sosyal medya üzerinde provokatif paylaşımlar yapan hesap sahipleri hakkında yapılan araştırmalar neticesinde Tik Tok ile yapılıp Twitter üzerinden paylaşılan halkı kin ve düşmanlığa tahrik edici video paylaşımı yapan bir şahsın ilçemiz idaremiz dahilinde ikamet eden M. Y. isimli şahıs olduğu tespit edilmiş olup, 29 Mart saat 11.30 sıralarında ikametinde yakalanmış, mevcutlu olarak adliye ye çıkarılmak üzere gözaltına alınmıştır. Şahıs hakkında kanunlara uymamaya teşvik’ suçundan adli işlem başlatılmıştır.”

Bianet’e gözaltına alınması ve verdiği ifadeyle ilgili konuşan yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir şey olmasını beklemiyordum tabii. O gün işten gelmiştim, sabah 08.00’de. bir saat sonra yattım uyudum, 11.50 gibi kapı çaldı. Polis 5-6 araçla gelmişti, 10’dan fazla polis vardı kapıda, gelip aldılar… Önce hastaneye sonra Emniyet Müdürlüğüne götürüldüm.

“Emniyet’te sadece birkaç soru soruldu. Paylaştığım videonun Anayasa’da suç olup olmadığını bilip bilmediğimi, amacımın halkı galeyana getirmek olup olmadığını sordular. Haftasonu nezarette kalacağım söylendi, avukat gelip ilgilenince adliyeye sevk edildim. Önce savcılığa sonra hakimliğe çıkarıldım, orada da aynı sorular soruldu. Ben de videoda söylediklerimin suç olduğunu bilmediğimi, amacımın da halkı galeyana getirmek olmadığını anlattım.”