Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında Sendika.org’a erişim engeli getirilmesini hukuksuz bulduğunu gösteren karar 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 5 yıldan bu yana farklı alan adlarıyla çalışmalarını yürüten yayına yönelik kararın AİHM başvurusundan hemen sonra gelmesi dikkat çekti.
Sendika.org’da yer alan habere göre AYM kararında siteye erişimin tümüyle engellenmesiyle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği belirtilerek, ihlalin sonlandırılması, yeniden yargılama ve 6000 TL’lik manevi tazminata hükmedildiği belirtildi.
Kararda Wikipedia ve BirGün davalarına referans verilirken, Sendika.org’un AYM kararının beklendiği 5 yıllık süreçte maruz kaldığı ihlallere, sistematik sansüre ve mahkemelerin işleyişindeki sorunlara dair beyanları dikkate alınmadı.
Avukat Tonguç Cankurt, AYM kararına ilişkin değerlendirmesinde erişim engelinin kalkması olumlu bir adım olsa da bunun aceleyle alınmış eksik bir karar olduğunu belirtti. Sendika.org’da yer alan açıklamasında Tonguç, AİHM’e yapılan başvurunun ardından hızlıca karar alınmasına dikkat çekerek “Öyle ki, Adalet Bakanlığı’nın görüşü 1 Mart’ta bize tebliğ edilerek bu görüşe karşı beyanda bulunmak üzere 15 gün süre verilmesine rağmen mahkeme bu süreyi dahi beklemeyerek 11 Mart tarihinde kararı çıkartmıştır,” dedi.
Sendika.Org’un AİHM’deki başvurusunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nde de hala yanıt bekleyen 16 ayrı başvurusu bulunuyor.