AYM: “Erişim engelleri ifade özgürlüğü ihlali değil”

Anayasa Mahkemesi, çok sayıda internet sitesine ve sosyal medya hesaplarının içeriklerine erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ilişkin başvuruyu reddetti


Anayasa Mahkemesi (AYM), 171 websitesi ve alan adı ile 321 Twitter hesabının içeriklerinin engellenmesi kararlarının, ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ilişkin başvuruyu reddetti.

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Dr. Yaman Akdeniz’in, aralarında Sendika.org,  Siyasihaber.org, Sputnik Haber Ajansı ile çok sayıda muhalif – Kürt haber sitesinin olduğu online gazetelerin ve çok sayıda sosyal medya hesabının içeriklerinin engellenmesiyle ilgili olarak AYM’ye yaptığı 15 farklı başvuru, “kişi bakımından yetkisizlik” gerekçesiyle reddedildi.

Karar sonrası BirGün’e konuşan Kerem Altıparmak, “AYM, BirGün ve Sputnik gibi haber sitelerinin içeriklerinin engellenmesi ve vatandaşın habere ulaşamaması mağduriyet değildir’ kararı verdi. Engellenen 615 içeriği götürdük, kararda ‘terör örgütüyle ilişkili olanlar engellendi’ açıklamasını yapmışlar ama haber sitelerine ilişkin hiçbir yorum yapmamışlar. Bunu tepki çekmemek için yaptıklarını düşünüyorum” dedi.

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Altıparmak, AYM’nin bu kararı verirken benzer nitelikli ve kullanıcı sıfatlı başvurular içeren Twitter ve YouTube kararlarını hiçe saydığını, BirGün gazetesiyle ilgili açıklanan Hacı Lokman Birlik haberinin engellenmesinin ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğu kararını yok saydığını belirtti.

Kerem Altıparmak ayrıca bu karara dayanak olan 5651 Sayılı Kanun’un “milli güvenlik ve kamu düzenini” koruma amaçlı 8/A maddesinin siyasi sansür mekanizmasının bir parçası olduğunu ve AYM’nin kararıyla birlikte bu kararı da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.