AYM, Demirtaş ve Erdem için hak ihlali kararı verdi

AYM, Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem’in Anayasa’nın 19. Maddesiyle korumaya alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti


Anayasa Mahkemesi, Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem’in uzun tutukluluk başvurusunda oy birliğiyle ihlal kararı verdi.

AYM, Demirtaş için tutukluluğun makul süreyi aştığını ve Anayasa’nın 19. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme Demirtaş’a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi hükmetti. Karar bilgi için Ankara 19 ACM’ye ve Adalet Bakanlığına gönderildi.

AYM, CHP’li Milletvekili Eren Erdem’in cezaevinde kötü muameleyle karşılaştığı başvurusunu kabul etmezken, “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildi” denildi. Yüksek Mahkeme, Erdem’e 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

‘SELAHATTİN DEMİRTAŞ TAHLİYE EDİLMELİ’

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Benan Molu, Demirtaş’ın cezaevinde tutulduğu sürenin göz önünde bulundurulduğunda derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Molu, AYM’nin hak ihlali kararıyla ilgili şunları söyledi: “Demirtaş 20 Eylül 2019’da, şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016’dan beri isnat edilen delillerle fakat farklı suç isnadıyla tekrar tutuklanmıştı. AYM kararında özellikle tutuklamanın hukukiliğiyle ilgili verdiği ilk kararının arkasında olduğunun ve ikinci tutuklulukla ilgili başvurumuzun incelemede olduğunun altını çizmiş. İkinci tutukluluk, ilk tutukluluğun devamı niteliğinde olduğu için Demirtaş’ın 20 Eylül 2019’dan beri cezaevinde kaldığı her gün, verilen bu makul süreyi aşan tutukluluğun devamıdır ve Demirtaş’ın serbest bırakılması gerekmektedir.”

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman da Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikinci tutukluluğa etkisi olacaktır. AYM bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır. Kısaca Demirtaş, 6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir.”