Antakya’yı unutma!

Susma Platformu olarak depremin üzerinden geçen bir buçuk yılın ardından hâlâ pek çok sorunla boğuşan kentteki kısıtlı kültürel hayata ve kültürel mirası koruma çalışmalarına odaklandık


Susma Platformu olarak Maraş merkezli 6 ve 20 Şubat depremlerinde en çok zarar gören kentlerden biri olan Antakya’daydık. 

Depremin üzerinden geçen bir buçuk yılın ardından hâlâ pek çok sorunla boğuşan kentte, yerel halkın sosyalleşme alanları ve olanaklarının olmamasını göz önünde bulundurarak çocuk ve ergenlere sanat üzerinden psikososyal destek veren Hatay merkezli Beytna Kolektif’le birlikte bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptık.

Tiyatro ve Terapi Sanatları Derneği (TİTESDER) ortaklığında Playback Theatre Turkey Academy ekibinin yaratıcı drama ve interaktif bir tiyatro deneyimi olan playback tiyatro atölyeleriyle Balıklıdere, Samandağ (Karaçay) ve Aşağıokçular’da çocuklarla buluştuk.

Öte yandan Susma Platformu olarak BM İnsan Hakları Konseyi’nde, BM üyesi ülkelerdeki insan haklarına yönelik gelişmelerin aktarıldığı Evrensel Periyodik İnceleme kapsamında (Universal Periodic Review-UPR) Türkiye’de 2020-2025 yılları arasında kültür sanat alanındaki ifade özgürlüğü ihlallerine odaklanacağımız raporda yer vermek üzere kentin depremde ağır hasar gören kültürel mirasını koruma çalışmalarının nasıl yürütüldüğüne dair konunun uzmanlarıyla görüştük. Konuya dair çalışmalarımıza yakında websitemizde bir yazı dizisi olarak da yer vereceğiz.