Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği’nden destek çağrısı: “Birlikte hareket ederek başarabiliriz”

Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği sosyal medya üzerinden yaptığı bir çağrıyla herkesi tiyatrocuların seslerine ses olmaya davet ediyor. Dernek bugün saat 20.00’da küçük bir video belgesel ile birlikte “#TiyatrosuzKalmayın, #TiyatroYaşatır” diyecek


ALİCAN ACANERLER

Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği, Twitter’dan yaptıkları bir çağrıyla 19 Mart saat 20.00’de tüm tiyatro severleri kendilerine destek olmaya davet ediyor.

Dernek Başkanı Ali Nihat Yavşan, Susma Platformu’na yaptığı açıklamada sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı için “Birlikte hareket etmenin yeni yollarını düşünürsek başarabiliriz” ifadesini kullandı. Dernek, Twitter’da saat 20.00’de Ankara’daki tiyatroların son bir senede yaşadıklarını anlatan küçük bir video belgesel ile “#TiyatrosuzKalmayın, #TiyatroYaşatır” diyecek.

Pandemi nedeniyle sanatsal çalışmaları duran ve maddi kayıplara uğrayan Ankara’daki tiyatro yapımcıları, ekonomik sorunlarına birlikte çözüm bulabilmek için geçen yılın Haziran ayında AnTiYap Platformu’nu kurdu. Platform, 40’tan fazla tiyatrocuyu bir araya getirerek alternatiflerin üzerinde düşünmek için yeni yollar açtı. 

Kasım ayında dernekleşme süreçlerini tamamladıklarını belirten Ali Nihat Yavşan, salgının başında birlikte yola çıktığımız arkadaşlarımızın bir kısmın da  ‘kooperatif’ yapısına evrildiğini aktardı.

Yavşan, birlikte örgütlenerek fikir üretmeye başlamalarına salgın süresince tiyatro camiasının içinde bulunduğu çaresizliğin neden  olduğunu anlattı. Bir arada düşünmenin önce dernekleşmeyi, dernekleşme sürecine dahil olmayan gruplarında kooperatifleştiklerini, bu şekilde de Ankara’da ki tiyatro örgütlenmesinin başarıya ulaştığını belirtti.

“TİYATRO SALONLARI VAR OLSUN Kİ TİYATROCULAR DA VAR OLSUN”

Son bir senede tiyatrocuların Ankara’da yaşadığı zorlukları Ali Nihat Yavşan şöyle anlattı: “Sanıldığının aksine bir senedir vergi süreçleri durmadı, devam etti. Büyük tiyatro salonu olanlarımızın kira ve stopaj yükleri ödenemez hale geldi. Bu sürede gerçekleşen kimi yardımların süresi ise iki ay ile sınırlı kaldı. Yapımcı arkadaşlarımız ne kadar uğraşsalar da bazı oyuncular maalesef süreçten kötü etkilendi. Biz de durumu tersine çevirmek için çabalıyoruz. Tiyatro salonları var olsun ki tiyatrocular var olsunlar.”

Yavşan, normalleşme sürecinin tiyatrolara etkisi hakkında ise “Kültür Bakanlığı salonları açtık diyor pratikte ancak bunun reele etkisini göremiyoruz. Çünkü seyirci haliyle kalabalık ortamlardan çekiniyor. Gelenlerin ise tek temennisi ‘duygusal tatmin’. Bu da yeterli değil. Yaz aylarında Ankara’da gerçeklemesi planlanan açık hava tiyatro etkinliklerinden umudumuz var ancak 2022’ye kadar tüm sektörde bir belirsizlik havası hakim” dedi.

“ÇÖZÜM, BİR ARADA DURABİLMEKTE”

İstanbul’daki büyük özel tiyatroların geçen sene gerçekleşen maddi yardımlardan yararlanabildiği sık sık tepkilere sebep olmuştu. Ankara’da benzer bir durum olup olmadığını sorduğumuzda Ali Nihat Yavşan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) yardımından bahsetti. Başkentteki tiyatrocuların AnTiYap’ın kurulduğu günlerde ABB ile temaslarının başlangıçta sonuç vermediğini ancak kurumsal bir yapıya kavuşmalarının ardından destek görebilmişler.

Ali Nihat Yavşan, dernek olarak bu akşam gerçekleşecek duyuruda amacın ‘birlik ve örgütlenme çağrısı’ olduğunu ifade etti. Tiyatrocular için bir aradalık eksikliğinin her dönem söz konusu olduğunu söyleyen Yavşan, “Egolarımızdan arınıp, örgütlenmek zorundayız. Sadece bizim derneğimiz için demiyorum. Tiyatro mücadelesi veren yapılarda bir araya gelmek zorundayız. Tiyatro Odası,  Meslek Birliği (TOMEB) gibi platformlarda, örgütlenmeye devam edersek çözüm karşımıza çıkar” diye de ekledi.

AnTiYap’ın Facebook ve Twitter hesaplarını takip ederek siz de başkentteki tiyatroculardan haberdar olabilirsiniz.