Türkiye Yayıncılar Birliği’nden (TYB) 686 no’lu son KHK ile 330’u akademisyen olan 4 bin 464 kamu görevlisinin ihracına dair açıklama geldi.
İhraç edilenler arasında, 2006 yılında TYB’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü kazanan ve insan hakları hukukundaki birikimiyle yakından tanınan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun da yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada, “ KHK’larla topluca ihraç edilen akademisyenlerin sayısı binleri bulmuştur. İhraç edilenlerin sadece işlerine son verilmemekte, ilerde kamuda çalışmaları yasaklanmakta, pasaportlarına el konularak yurtdışında çalışmaları engellenmekte, mal varlıkları bloke edilerek yoksulluğa terk edilmektedirler. Buna karşın işten atılmalarına gerekçe olabilecek bir soruşturma, dava, hukuki bir kanıt olmadığı gibi, şikayet edip haklarını arayabilecekleri bir hukuki mekanizma da yoktur” ifadelerine yer verildi.
Akademisyenlerin sürekli bilgi ve fikir üretimleriyle, akademik eserleriyle ve yaptıkları çevirilerle Türkiye’nin düşünce tarihini oluşturduğunun ve yayıncılığı geliştirdiğinin vurgulandığı açıklamada, “Yetiştirdikleri öğrencilerle ve fikirlerini toplumun çeşitli kesimlerine açmalarıyla demokratik kültürün, insan hak ve özgürlüklerine saygının, toplumsal sorunların çatışmasız çözülebilmesinin, toplumsal bağların korunabilmesinin teminatıdırlar. Yazarlar özgürce yazamadıkça, çevirmenler çeviremedikçe yayıncılığın özgür olduğunu ileri sürmek mümkün değildir.
Toplu ihraçlar yayıncılık sektörünü derinden etkilediği gibi ülkemizde zaten sağlıklı işlemeyen akademik yaşama ve üniversite eğitimine de ağır bir darbe vurmaktadır. Bu kararların dönemin şartları nedeniyle derinlemesine araştırılmadan aceleyle alınmış olduğunu düşünüyor, görevden alınan akademisyenlerin görevlerine iade edilmelerini ve mağduriyetlerin acilen giderilmesini talep ediyoruz” denildi.