Grup Yorum Üyesi İbrahim Gökçek ile beraber toplam 7 kişinin “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 37’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Mahkeme, sadece Barış Yüksel’in tahliyesine karar verirken, ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek de dahil sanıkların tutukluluğuna devam kararı aldı.
Bir sonraki duruşma, 26-27 Mart’ta Silivri’de görülmek üzere ertelendi.
DURUŞMA REDDİ HAKİM TALEBİYLE BAŞLADI
Bugünkü duruşmanın başında avukat Yaprak Türkmen ve Sinan Zincir mahkeme heyetinin tarafsız olmadığını belirterek, Mahkeme Başkanı Akın Gürlek başta olmak üzere mahkeme heyetini reddetti. Mahkeme heyeti, reddi heyet talebini geri çevirdi.
Duruşma tahliyelere ilişkin savunmalarla devam edildi.
Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek, “Öncelikle 242 gündür ölüm orucundayım. Adalet istiyorum. Halk sanatçısı olarak yaşamak istiyorum. Bize dava dosyası salı günü geldi, 1000 sayfa incelemek mümkün değil. Savunmamızı istediğimiz gibi hazırlayamadık. Asıl savunma için süre istiyorum” dedi.
‘BU SALONA TEKRAR GELEBİLİR MİYİM BİLMİYORUM’
“Bir kez daha bu salona tekrar gelebilir miyim, bu mahkemeyi izlemeye gelen dostlarım tekrar beni görebilir mi, bunu bilemiyorum.” diyen Gökçek, “15 yıllık Grup Yorum emekçisiyim. Pir Sultanlar nasıl sanat yaptılarsa aynısını yapmaya çalıştım. Saray soytarısı olmadım. Şahsıma ait olan İdil Kültür Merkezi 12 defa basıldı. Enstrüman parçalanır mı? Piyona tuşları parçalandı, gitarlarımız tek tek parçalandı. Saçlarımız koparıldı. Bu nasıl bir düşmanlık?” diye konuştu.
Duruşmaya Emel Yeşilırmak’ın savunması ile devam edildi. Yeşilırmak, “Soma’da 304 madenci yaşamını yitirdi. Oradan sağ çıkanlar bizi arayıp etkinliğe davet ettiler. Bizler Manisa’ya gidip emekçinin türküsünü söyledik. Bu etkinlikten sonra hakkımızda yakalama kararı çıkartıldı. Gittiğim kurslar yarım kaldı. Ben başıma ödül konulduğunu öğrendim. Hak mücadelesine destek olmanın neresi suç?” diye sordu.
Duruşma boyunca tutuklu yakınları, Grup Yorum dinleyicileri dayanışma için mahkeme koridorundaydı.
TAHLİYE TALEPLERİ
Savunmasını yapan Ümit İlter “Adil yargılanma hakkına sahip çıkmazsanız, bir Mustafa Koçak çıkar ve canı ile bu hakkı ister. 221 gündür ölüm orucunda ve 20 kilo. Siz ölüm orucunda olan bir insanı gördünüz mü?” diye mahkeme heyetine sordu. Mahkeme heyeti ise Ümit İlter’in sözünü kesti. İlter’in avukatı duruma itiraz ederek anlatılan konuların tahliyesine ilişkin olduğunu söyledi.
Caferi Sadık Eroğlu da “İki itirafçı beyanları ile tutuklandım. Hakkımda iddialara yönelik bir delil yoktur, olamaz. Ceza yargılama oyunlarına son verilmelidir. Somut bilimsel delillere dayalı olarak açık bir yargılama istiyorum. İnsanlar adil yargılama için bedenlerini ölüme yatırmışlar. Biz adil yargılama istiyoruz.” dedi.
Eroğlu’nun ardından Barış Yüksel söz aldı. Yüksel, “Ben 190 gün açlık grevi yaptım. İbrahim ve Helin bedenlerini açlığa yatırdı. Bunca adaletsizliğe karşı ölümü göze alarak direnmeye devam ediyoruz” diyerek tahliyesini ve beraatini talep etti.
Avukatlar mahkeme salonunda oturan polislerin çıkartılmasını talep etmesi üzerine mahkeme heyeti talebi güvenlik gerekçesi ile reddetti.
Tutuksuz yargılanan Betül Varan ise hakkında verilen adli kontrolün kaldırılmasını ve beraatini talep etti.
DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA
Duruşma öncesi Grup Yorum üyeleri ve aileleri, adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Grup yorum üyesi Çoşkun Karadağ, “Arkadaşlarım hiçbir delil olmadan terör listelerine eklendi. Vur emri ile arandı. Konserlerimiz gerekçesiz yasaklandı. Neredeyse hepimiz tutuklandık ve hakkımızda birden fazla dosya açıldı. Yine de vazgeçmedik. Tüm bu hukuksuzluklara karşı direniyoruz” dedi.
Fotoğraflar: Ezgi Görgü