Taha Akyol ile Mehmet Y. Yılmaz’dan Hürriyet’e veda

Doğan Medya Grubu’nun Demirören Holding’e satılmasının ardından grupta işten çıkarma ve ayrılıklar sürüyor. Taha Akyol ile Mehmet Y. Yılmaz’ın Hürriyet gazetesindeki yazılarına son verildi


Doğan Medya Grubu’nun mart ayında Demirören Holding’e satılmasının ardından grupta işten çıkarma ve ayrılıklar sürüyor. Son olarak, Taha Akyol ile Mehmet Y. Yılmaz’ın Hürriyet gazetesindeki yazılarına son verildi.

Demirören Grubu, Hürriyet’i de bünyesinde bulunduran Doğan Medya Grubu’nu Ziraat Bankası’nın 675 milyon dolarlık kredi desteğiyle 1,1 milyar dolara satın aldıktan sonra, Fikret Bila Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’nden istifa etmişti. İstifada, Ercüment İşleyen’in Hürriyet internet sitesinin başından alınması ve Doğan Haber Ajansı yönetiminin değiştirilmesi operasyonlarının Bila’dan habersiz yapılması rol oynamıştı. El değiştirmenin hemen ardından gazete yazarlarından Melis Alphan da istifa etmişti.

Doğan Grubu bünyesindeyken 1991 yılında Milliyet’te yazmaya başlayan, Ekim 2011’den beri de Hürriyet’te yazan Akyol’a, yazılarına son verildiği tebliğ edildi. Akyol’un gazeteden ayrılmasında, yazarın 12 Eylül’de yazdığı “El etek öpmek” başlıklı köşe yazısının da etkisi olduğu iddia ediliyor. Akyol, ilgili yazıda şu ifadelere yer vermişti: “Müslümanlar ‘hiyerarşi’yi kırmada, ‘sürüden ayrılma’da, hür teşebbüs ve hür düşünmede gecikmişlerdi. Hâlâ sivil hayatta da ‘Emir demiri keser’ falan demiyor muyuz?! Aile ve hoca ya da öğretmen ilişkilerinde özel saygı ifadesi olan el öpmeyi de artık iş ve siyaset hayatımızdan çıkarmak gerekmiyor mu? Ait olduğumuz siyasi, mesleki, sosyal kurumların hür iradeli ‘üye’leri olduğumuz, ’emir eri’ olmadığımız bilincine ulaşmamız gerekmiyor mu? İçinde bulunduğumuz çağ her alanda yaratıcı olmayı gerektiriyorsa, bunun tek yolu hür düşünce, bağımsız kişilik ve iyi eğitim değil mi?”

Türkiye’nin en yüksek tirajlı gazetelerinden Posta ile Fanatik’in yanı sıra, kapatılan Radikal’in de kurucusu olan Mehmet Y. Yılmaz da Hürriyet’ten ayrılıyor. Mehmet Y. Yılmaz’ın iktidarı eleştiren yazıları, Hürriyet Doğan Medya Grubu bünyesindeyken de kısıtlanmıştı. Yazı sayısı düşürülen Yılmaz’a siyaset yazmaması telkin edilmişti. T24’ün haberine göre, Mehmet Y. Yılmaz’ın gazeteden ayrılması, Fikret Bila’nın istifasının ardından Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’ne atanan Vahap Munyar’ın tasarrufu dışında gelişti.