VECDİ ERBAY
Kente 2016 yılında kayyım atanmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndaki görevlerinden alınan tiyatrocuların yoktan var ettiği Amed Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen Amed Tiyatro Festivali 6 yaşında! 2013 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeyken başlayan ve Kürtçe tiyatroya alan açma hedefiyle yola çıkan festival bu yıl Düşlerden Özgürlüğe sloganıyla 4 Mayıs’ta başlıyor. 13 Mayıs’a kadar sürecek festivale İstanbul, Van, Süleymaniye, Kerkük ve Mahabad’dan tiyatrolar katılıyor.
AŞT’nin iki deneyimli ismi Berfin Emektar ve Yavuz Akkuzu, kendi olanaklarıyla düzenlemeye devam ettikleri festivalin 2016’da kente kayyım atanmasının ardından bir bir kapatılan sanat kurumlarının yokluğunda en başta yine mekân sorunu ile karşı karşıya olduğunun altını çiziyorlar. Bu yıl Amed Şehir Tiyatrosu ile Du Çem Cafe ve Sanat Evi’nde seyirciyle buluşacak topluluklar arasında ise Kanî Theatre, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Hanoya Hawar, Gölge Tiyatro Topluluğu, Teatra Mencel de yer alıyor.
Festivali ilk düzenlendiği 2013 yılından bu yana tiyatrocular olarak organize ettiklerini vurgulayan Yavuz Akkuzu, başından bu yana uluslararası bir festival tasarladıklarını ifade ediyor: “Festivalin merkezinde Kürt tiyatrosu olsun; İran’dan, Güney’den, Rojava’dan ve Türkiye ile Avrupa ülkelerindeki Kürt tiyatro grupları istiyorduk. Çünkü Kürt tiyatrosu kendine alan bulamıyordu. Tiyatro gruplarına maddi destekte bulunamasak da görünür olmalarına katkıda bulunmaya devam etmeye çalışıyoruz.”
Berfin Emektar ise festivale katılacak tiyatro gruplarının son yıllarda kendi imkanlarıyla Diyarbakır’a geldiğini belirterek önceki yıllarda belediyenin ev sahipliğinde ekonomik olarak da desteklendiklerini bugünse maddi sorunları dayanışma ile aştıklarını söylüyor: “İlk dört festivalde diyarbakır seyircisi oyunları ücretsiz izliyordu. Artık kimi harcamaları karşılayabilmek adına oyun bileti de satıyoruz. Birçok tiyatrocu arkadaşımız da otellerde değil bizlerin evlerinde kalacaklar”.
Emektar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en büyük sıkıntılarının mekân olduğunu söyleyerek “AŞT’nin salonu 80 kişilik ve yetmiyor. Tiyatro seyircisi özellikle dışarıdan gelen oyunlara ilgi gösteriyorlar. Ama bu oyunlar da ancak iki kez sahnelenebiliyor. Oysa seyirci sayımız çok daha fazla” diyor.
Tüm bu sorunlarla beraber umutla ve inatla 6. sı düzenlenen festivalde oyunların yanı sıra farklı etkinlikler de yer alıyor. 80’lerde Güney Kürdistan Tiyatrosu, Seyyar Sahne Ve Tiyatro Medresesi Deneyimi ile Sanatta Özgürlük başlıklı söyleşilerin yapılacağı festivalde ayrıca Pınar Akkuzu’nun yürüteceği Maske Oyunculuğu Araştırmaları-Sahnede Şiirsellik adlı atölye çalışması da gerçekleştirilecek. Festivalin kapanışı ise Rojhilat MA’nın konseriyle Pale Huner’de yapılacak.