ONUR YILDIRIM
Sanatçı Mehmet Suavi Saygan’a “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması görüldü. Suavi’ye “Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası daha sonra 14 bin TL para cezasına çevrildi.
Böyle bir davanın açılmış olmasının bile sanatçının ifade özgürlüğünü engellediğini vurgulayan Suavi “Bu, benim sanatçı kimliğim üzerinden diğer sanatçılara da bir gözdağıdır, emsal karar oluşturulmaya çalışılıyor” sözleriyle karara itiraz etti.
29 Ekim 2016 yılında bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Daha düne kadar ibrikle kim abdest suyu döküyordu, daha düne kadar önünde kim diz çöküp ayakkabısını bağlıyordu, al FETÖ’yü vur Tayyib’e farkı yok” sözlerinden dolayı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ile açılan davaya avukatlarıyla birlikte katılan Suavi, duruşmada “Hangi koşullarda, niçin burada olduğumun bilincindeyim. Olağan koşullarda mahkemede olmamam gerektiğini düşünüyorum. Bir suç işlediğimi, şahsi hedef alarak hakaret ettiğimi düşünmüyorum” dedi.
Mahkeme başkanı açıkladığı kararında ilk olarak Suavi hakkında TCK’nın 299/1 maddesi uyarınca 1 yıl ceza verdi. Ardından söylemlerin alenen yapılmış olmasını gerekçe göstererek cezayı 1/6 oranında arttırarak TCK’nın 299/2 maddesi uyarınca 1 yıl 2 aya çıkardı. Suavi’nin duruşmadaki hal ve tavırlarını hafifletici sebep olarak belirterek cezayı 1/6 oranında indirerek toplamda 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme başkanı son olarak hapis cezasını da para cezasına çevirerek günlüğü 40 TL’den 14 bin TL para cezası verdi.
Ceza içinde ceza
Duruşmadan sonra kararı değerlendiren Suavi, “Daha önceki mahkeme kararlarını dikkate aldığımızda önerebildiğimiz bir karar değil. Normal para cezası uygulamalarından farklı olarak ‘Senin olanakların iyi, senin gücün var, onun için senin günlüğünü 40 liradan hesaplıyorum’ deyip 11 ay 20 gün karşılığında 14 bin TL ye tekabül eden para, hiç taksit olmaksızın karara bağlandı. Bu karar adeta ceza içindeki başka bir ceza gibi. ‘Ettiğin lafın bir maliyeti var’ dercesine bir yaptırım bu. Ben bu kararın, savunmaların dikkate alınarak verildiğini düşünmüyorum. Daha öncesinden hazırlanmış bir şablon var gibi. Adil bir yargılanma olmadığı açık. Kararı üst mahkemeye taşıyacağız. Duruşmalı görüşülmesini talep edeceğiz ve duruşmada konuşmanın düşünce özgürlüğünün lehine olduğunu ve hakaret içermediğini dile getirmeye devam edeceğiz. Böyle bir dava açılmış olması bile sanatçıların ifade özgürlüğünü engellemektir. Ben konuşmamda bir tespit yaptım ve bunun üzerinden bir halk cümlesi kurdum, ‘al birini vur ötekine’ diye. Hakaret üzerinden yol alan bir insan değilim zaten. Ben bir tespit yaptım ve bu yaptığım tespit üzerinden yargılanıyorum. Hakaret etmediğim halde olağan şartlarda soruşturmanın dahi açılamayacağı bir söylem beni bu noktaya kadar taşıyorsa iş burada başlıyor demektir. Bu, benim sanatçı kimliğim üzerinden diğer sanatçılara da bir gözdağıdır, emsal karar oluşturulmaya çalışılıyor. Kuşkusuz Suavi olarak ceza aldığımı düşünmüyorum. Suavi’nin kimliği üzerinden topluma bir mesaj verilmiştir” dedi.