Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşçı, meclise sevk edilen torba yasada ‘internetten yapılan yayınlar’da da RTÜK’e lisans verme ve iptal etme yetkisinin tanındığını belirterek internet medyasına karşı sansür hazırlığı yapıldığını savundu.
Kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar’ın, yaptığı yayınlar neticesinde RTÜK’e yüzlerce şikayet gitmişti. Ancak şikayete konu yayınlar YouTube’dan ya da sosyal medyadan yayınlandığı için RTÜK bu duruma müdahale edemiyordu. Bu da lisanslı bir kanal olmasına rağmen Adnan Oktar’ın kurduğu A9 TV’ye yaptırımın önünde bir engel olarak gösteriliyordu.
Meclise sevk edilen torba yasadaki düzenlemenin yasalaşması durumunda lisanslı yayın kuruluşları internet sitesinden yayın yapabilecek. Ancak bunun için ayrıca lisans almaları gerekecek, lisans almayan kuruluşların yayınları ise sulh ceza hâkimlikleri tarafından 24 saat içinde karara bağlanarak yayınları engellenebilecek. Ayrıca internetten yayın yapan kanalların lisans başvurusu RTÜK tarafından değerlendirilecek ve tıpkı televizyonlar gibi, “uygunsuz içerik” halinde lisansı iptal edilebilecek.
Torba yasadaki maddeyi Oda TV’ye değerlendiren RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı “A9 kılıfıyla sansür uygulaması getirilmek istenmektedir. İnternet üzerinden iletim denildiği an YouTube başta olmak üzere tüm sosyal medya ve iletişim mecralarını kapsar nitelikte sansür, erişimi engelleme sonucu yaratacak bir yaklaşımdır bu. Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması Anayasada tanımlanmış iletişim, haberleşme özgürlüğüne de darbe vurur” yorumunda bulunuyor.