DTK operasyonunda gazeteci ve yazarlar da gözaltında

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında yapılan operasyonlarda Jinnews Kurdî editörü Roza Metina ile yazar Mehmet Sait Arzu da gözaltına alındı


Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında bu sabah birçok kentte yapılan operasyonlarda aralarında avukatların da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgilere göre Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Adıyaman’da yapılan ev baskınlarında 24’ü avukat olmak üzere 72 kişi gözaltına alınırken toplam 101 kişi hakkında gözaltı kararı alındığı öğrenildi.

Yapılan ev baskınlarında avukatlar ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve çeşitli sivil toplum örgütü yönetici ve üyelerinin yanı sıra gazeteci ve yazarlar da gözaltına alındı. Jinnews Kürtçe servisi editörü ve Kürt-Pen yöneticisi gazeteci-yazar Roza Metina, Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınarak Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üyesi Salih Şimşek ile Yazar Mehmet Sait Arzu da gözaltına alınanlar arasında. 

DİYARBAKIR BAROSU, ÖHD VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Gözaltına alınan avukatlardan 17’sinin üyesi olduğu Diyarbakır Barosu baskın ve gözaltılarla ilgili yaptığı açıklamada, “Yargı reformu, avukatları ve sivil toplum örgütü temsilcilerini gözaltına almakla başladı… Hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukatları baskılamaya çalıştığı günlerden geçmekteyiz” dedi.

Eş Başkanları Bünyamin Şeker’in de gözaltına alınanlar arasında yer aldığı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından yapılan açıklamada ise, “Her gün görevleri dolayısıyla adliyede olan avukatlar, savcılık tarafından ifadeye çağrılmaları halinde soruşturma işlemleri yürütülebilecekken, haklarında gözaltı kararı verilmesi ve evlerine sabah saatlerinde baskın düzenlenmesi hukuksuzluğun tezahürüdür” denildi.

Çeşitli illerde baroların yanı sıra, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve hak örgütleri tarafından da basın açıklamaları yapılarak operasyon kınandı.

Susma Platformu’na konuşan Jin News muhabiri Şehriban Aslan da tutuklamaların amacının özgür basın geleneğini bitirmek olduğunu vurguladı. “Aylardır, toplum olarak bir pandemi sürecinden geçerken, iktidar koronavirüs ile mücadele etmek yerine, AKP’li olmayana dönük baskı politikalarını sürdürmekten geri adım atmıyor,” diyen Aslan açıklamasına şöyle devam etti. “Bu temelde operasyonlarla yöneldiği alanların başında da özgür basın kurumları ve gazeteciler geliyor. Bugüne başladığımız yeni bir soruşturma operasyonunda da yine bir gazeteci arkadaşımız, ajansımız Kürtçe Haber Servisi Editörü Roza Metina gözaltına alındı. Aynı zamanda yazar olan ve Kürt PEN yöneticisi olan Roza, yıllardır Kürtçe üzerine yaptığı çalışmalar ve Kürtçe habercilik alanında tanınan bir isim olarak hedef alındı. Anadilde yaşamın adeta suç sayıldığı bir dönemde, gazeteci arkadaşımız Kürtçe haberciliğin ilerlemesi ve gelişmesi için çaba ve çalışmalarını sürdürdü. Daha önce de sayısız kez arkadaşlarımızı gözaltına alarak, tutuklayarak, basın kurumlarını kapatarak özgür basın geleneği bitirilmek, gerçekler susturulmak istendi. Ancak bu gerçek her defasında yeniden kendisini gösterdi: Gazetecilik Suç Değildir. Roza gazetecidir.”