ÖGİ: Baskılar hız kesmedi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi gazetecilerin karşılaştığı hak ihlalleriyle ilgili 2018’in ilk ayını kapsayan raporunu yayınladı. Rapora göre ocak ayında 17 gazeteci gözaltına alındı, yedi gazeteci tutuklandı…


Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), ocak ayında gazetecilerin karşılaştığı hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu yayınladı. Raporda gazetecilerin 2018 yılında da baskılara ve engellemelere maruz kaldığı belirtildi. 171 gazetecinin tutuklu bulunduğuna değinilen raporda, “Gazeteci arkadaşlarımız serbest bırakılsın” denildi.

ÖGİ’nin raporunda, “Gazeteciler olarak 2018 yılına tutuklama, gözaltı ve engellerle girdik. Türkiye’de şu an 171 gazeteci tutuklu bulunuyor. Yılın ilk ayında da tutuklama, gözaltı ve yargılanma hız kesmeden sürdü. Mesleğinin gereğini yapan, haberin izinde olan gazetecilerin her anı iktidar tehditleri altında. Efrîn’e yönelik başlatılan operasyondan sonra gazetecilerin üzerindeki baskılar başka bir hal aldı” ifadeleri yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcileri ile yaptığı görüşmeye de değinilen raporda şöyle denildi: “‘Savaşta önce gerçekler öldürülür’ düsturuyla 21 Ocak’ta Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcilerine verdiği 15 maddelik ‘yayın tavsiyesi’ sadece geçmiş iktidarların yaptığı bir ‘hizaya çekme’ alışkanlığından öte gazetecilik mesleğine açık bir tehdittir. Bu direktiflerin amacı, medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokmaktır. Gazetecilerin bu tür tehditlerle ‘hazır ol’a konulması hiçbir zaman sonuç alıcı olmamıştır, olmayacaktır da. Yine gerçekler bu tür yöntemlerle asla sümenaltı edilemez.”  

Raporda hükümete basın üzerindeki baskılara son verme, gazetecilerin de bu politikalara karşı basın-yayın ilkeleri çerçevesinde hareket etme çağrısı yapıldı. Tutuklu arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın talebinde bulunan ÖGİ’nin ocak ayı hak ihlalleri raporunda şu bilgilere yer verildi:

* 17 gazeteci gözaltına alındı.

* 7 gazeteci tutuklandı.

* 6 gazeteci yargılandı; toplam 10 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

* 1 TV kanalına para cezası verildi.  

* 1 gazetecinin Kuzey Kıbrıs’a gitmesi engellendi.

* 4 haber sitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendi. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi 8 kez (toplam 51 kez), Jinnews 6 kez, 1HaberVar 1 kez ve Mezopotamya Ajansı 1 kez erişime engellendi.

* Evrensel Gazetesi Diyarbakır Bürosu’na hırsız girdi, haber ekipmanları çalındı.

* Efrin operasyonunu takip eden Rohahi TV muhabiri yaralandı.