Nâzım Hikmet yeniden basılacak

Nâzım Hikmet’in Yapı Kredi Yayınları tarafından ilk kez 2002 yılında yayımlanan Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim isimli kitabının sansürlü olduğu ortaya çıktı. Nâzım Hikmet’in Türkiye haklarının temsilcisi Gündüz Vassaf ise Londra’dan Susma’ya açıklama yaptı: Yeniden basılacak, kontrol ediyorum



Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, (NHKM) Nâzım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” romanının Yapı Kredi Yayınları tarafından sansürlendiğinin açıklamasının ardından Absktrakt dergide  Alp Altınörs imzasıyla YKY’den Nâzım Hikmet’ ‘3 noktalı’ sansür başlığıyla yayımlanan yazı ise sansürün boyutlarını ortaya serdi. Resmî açıklama yapmayan Yapı Kredi Yayınları’na ulaştığımızda ortaya çıkan bu durum neticesinde incelemeler ve çeşitli düzeltmeler yapılacağını ve sözkonusu kitabın yeniden basılacağı bilgisini aldık. Nâzım Hikmet’in Türkiye haklarının temsilcisi Gündüz Vassaf ise Londra’dan Susma’ya şu açıklamayı yaptı:

İlk haberim olduğunda YKY’den rica ettim düzetilmesini ve ayrıca ortaya çıkaranlara da  mektup yolladım titiz çalışmaları ve uyarıları  için teşekkür ederek.  YKY bana kitabın düzeltilmiş haliyle yayına hazırlandığını 10 güne kadar çıkmış olacağını bildirdi. Ben de kontrol ettim. Komünist kelimesi nihayet yerini bulmuş. Ellerinde şimdiye kadar kullandıkları Memet Fuat’tan devraldıkları metinler vardı, özellikle yeni bulunan eserleri açısından da geçerliğini yitiren. Sade Nâzım Hikmet değil tüm yazarlar için okur duyarlılığı  edebiyatın olmazsa olmazı. (SUSMA)