Van’da Kürtçe oyuna salon yok

Van DT, Nupelda Tiyatro Topluluğu’nun başvuru dilekçesini önce Mala Dinan oyunu hakkında soruşturma olduğu gerekçesiyle kabul etmedi, ardından dilekçenin geç verildiğini öne sürerek salon vermedi


ÖZKAN KÜÇÜK

Van Belediye’sine atanan kayyum tarafından çalışmaları durdurulan Nûda Kültür Merkezi, KHK ile kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi ve Feqiyê Teyran Kültür Merkezi’nin tiyatrocuları ile bağımsız tiyatrocuların kurduğu Nûpelda Tiyatro Topluluğu’na Van’da salon verilmiyor.

Topluluğun Mala Dînan (Deliler Evi) isimli Kürtçe oyununa salon vermeyen Van Devlet Tiyatrosu, geçtiğimiz mart ayında iki kez salon verdikleri oyun için bu kez, önce ‘oyun hakkında soruşturma var’ diyerek başvuru dilekçesini kabul etmedi, ardından grubun istediği tarihe iki hafta kala dilekçeyi kabul etti ama bu kez ‘dilekçenin geç verildiği’ gerekçesiyle salon vermedi.

Susma’ya konuşan oyunun yönetmeni Ergül Kutlar, 20 Mayıs’ta sahnelemek istedikleri oyun için salon verilmemesini Kürtçe tiyatro yapmalarına bağladı.

Van DT sahnesinde sezonun son günlerinde çeşitli tiyatro gruplarının yedi oyununun sahneleneceğini belirten Kutlar, kendilerini asıl üzen şeyin Mala Dinan’ın tek Kürtçe oyun olarak seyircisine ulaşamamasının olduğunu belirtti.

Ergül Kutlar, oyunu daha önce iki kez aynı sahnede oynadıklarını, yoğun talep üzerine bir kez daha sahnelemeye hazırlanırken oyun hakkında soruşturma olduğu iddiasıyla DT yetkilileri tarafından bazı evraklar ve oyuncuların listesinin istendiğini söyledi.

Aynı süreçte, sahneyi üçüncü kez kullanmak için yapmak istedikleri başvurunun da soruşturma gerekçesiyle bekletildiğini vurgulayan Kutlar, daha önceki gösterimler için hiçbir oyundan istenmeyen ‘valilik onayını’ da Van Devlet Tiyatrosu’nun yönlendirmesi nedeniyle aldıklarını belirtti. Kutlar, soruşturmanın ne olduğunu öğrenmek için ulaştıkları Devlet Tiyatrosu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Özdemir’den herhangi bir soruşturma olmadığını, prosedür gereği bazı evrakların istendiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Sonrasında Ankara ile Van arasında süren görüşmeler boyunca Ankara ‘sorun yok’ derken Van DT, ‘Ankara’dan haber bekledikleri gerekçesiyle salon başvuru dilekçesini almadı.

Sonunda iki hafta kadar önce Van DT Müdür Yardımcısı Cem Düzova tarafından çağrılarak salon için dilekçe verebilecekleri söylenen ekip, oyunu sahneleyebileceklerini düşünerek afişler bastırdı, biletleri satışa çıkardı ve oyun için hazırlıklara başladı. Oyunun sahneleneceği tarihe günler kala, oyunlarına ‘dilekçenin geç verildiği’ gerekçesiyle salon verilmedi.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından M. Emin Yalçınkaya’nın kaleme aldığı, delilerin gözünden toplumsal ve politik eleştiri yapan oyun, 2006-2008 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda toplam 70 kez oynanmış ve Kültür Bakanlığı bandrolü ile belediye yayınları tarafından kitap olarak da basılmıştı.