Trendyol’da Fatih Yaşlı kitaplarına sansür

Çevrimiçi alışveriş portalı Trendyol, ‘siyasi’ bulduğu gerekçesiyle yazar Fatih Yaşlı’nın kitaplarına yer vermedi. Olayın gündeme gelmesi üzerine Trendyol özür diledi


Dijital pazarlama şirketi Trendyol, akademisyen-yazar Fatih Yaşlı’nın kaleme aldığı, Yordam Kitap tarafından yayınlanan ve Türkiye’nin yakın siyasi tarihine dair incelemeleri ele alan kitapları satışa almadı.

Gazete Duvar’dan Anıl Mert Özsoy’un haberine göre İzmir’de faaliyet gösteren ve Yordam Kitap’ın resmi temsilciliğini yapan Sakin Kitap, ürün satışı için Trendyol şirketiyle iletişime geçti. Bünyesinde Yılmaz Özdil, Soner Yalçın gibi siyasi içerikli kitapların satışını yapan Trendyol, akademisyen ve yazar Fatih Yaşlı’nın bugüne kadar yayımlanan beş kitabından üçünü ‘siyasi’ olduğu gerekçesiyle satışa açmayı reddetti.

Sakin Kitap, satış başvurusuna karşı kendilerine gelen ret kararında şu ifadelerin yer aldığını belirtti: “Siyasi içerikli ürün satışı yapmamaktayız. Bu sebepten ürünü yayına açamıyoruz.”

Yaşananların bir sansür ve çifte standart olduğunu vurgulayan Sakin Kitap yöneticisi Çağrı Öner “Sakinkitap.com olarak bu durumu üzücü bulmaktayız. Her yerde satışı yapılabilen, Kültür Bakanlığı onaylı kitapları yasaklamanın suç olduğunu düşünüyoruz. Asıl suç kitaba vurulan darbedir. Okurların ya da müşterilerin tercihlerini kısıtlamak üzücüdür” dedi.

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan yazar Fatih Yaşlı ise konuyla ilgili, “Siteye bakıldığında başka politik kitaplar görülmektedir. Ortada çifte standart var. Bu kitaplar akademik çalışmalardır. Bu sansür ve çifte standardın kabul edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Olayın duyulması üzerine Trendyol bir özür açıklaması yayınlayıp kitapların satışa açıldığını duyurdu. Trendyol açıklamasında “Maksadını aşan bir değerlendirme oldu. Hatamızı düzelttik ve kitaplar satışa sunuldu. Sayın Fatih Yaşlı ve kamuoyundan özür dileriz” dedi.

Trendyol’un ‘siyasi’ bulduğu gerekçesiyle satışa almadığı kitaplar şunlar: Antikomünizm, Ülkücü Hareket, Türkeş-Türkiye ve Soğuk Savaş (Mayıs, 2020), Türkçü Faşizmden ‘Türk-İslam Ülküsü’ne (Mayıs, 2020) AKP, Cemaat, Sünni-Ulus- Yeni Türkiye Üzerine Tezler (Temmuz, 2020)