Şûjin’a erişim engeli

Bütün çalışanları kadın olan haber sitesi Şûjin, erişime engellendi. Sitenin adının Kürtçede çuvaldız anlamına geldiğini hatırlatan Şûjin editörü Sibel Yükler, “Şûjin birilerine battı ki, erişim engeli getirildi” diyor


Kadın odaklı haber sitesi Gazete Şûjin’a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirildi. Kürtçede “çuvaldız” anlamına gelen ve Kurmancî, Kirmanckî, Soranice ile Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapan Şûjin’in internet adresine ulaşım sağlanamıyor.

BTK tarafından yapılan açıklamada, “5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 14/06/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-234877 sayılı kararına istinaden bu internet sitesi (gazetesujin.com) hakkında idari tebdir uygulanmaktadır” denildi.

Konuyla ilgili Susma’ya bilgi veren Şûjin editörlerinden Sibel Yükler, “Kadın haberciliği ilk kez hedef alınmıyor” diyerek 2016 Aralık ayından bu yana istismara uğrayan çocuklar, cinsel saldırıya uğrayan kadınları sahiplendiklerini, bunu yaparken de sadece faili teşhir etmekle yetinmediklerini vurguluyor: “Şûjin, aynı zamanda mevcut hükümetin kadına yaklaşım zihniyetini de teşhir ediyor. Çocuk istismarının, kadına yönelik her türden şiddetin önüne geçebilecek uygulamalardan uzak bir sistemi teşhir etmeye çalışan Şûjin’ın engellenmesi şaşırtıcı değil bu nedenle. Gazetemizin sloganı, ‘Medyanın diline çuvaldız niyetine’dir. Şûjin Kürtçede çuvaldız anlamına geliyor. Şûjin ya da çuvaldız birilerine battı ki, siteye engelleme getirildi. Ancak biz yayına devam ediyoruz. Çocuk istismarını, kadına yönelik cinsel şiddeti ve buna zemin hazırlayan sistemin zihniyetini teşhir etmeye devam edeceğiz.”

Basına yönelik baskılara da değinen Sibel Yükler, “Basın Türkiye’de hiç özgür olmadı. Ancak son dönemde baskının yoğunlaştığını görüyoruz” diyerek birçok basın yayın kurumunun Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldığını hatırlatıyor: “Dün Enis Berberoğlu tutuklandı ve Hakkari’de yargılanan Nedim Türfent’in tutukluluk haline devam kararı alındı. Türfent, bütün gazeteciler adına savunma yaptı mahkemede. Hakkında ifade verenlerin tümü işkence altında ifade verdiklerini söylemelerine rağmen tahliye edilmedi. Bu da basına yönelik baskının bir göstergesidir.”

Aralık 2016 tarihinde internet gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Şûjin, editörlerinden gönüllü muhabirlerine kadar kadınlardan oluşuyor. Yaygın medyadaki eril dile karşılık, kadın temsiliyetini ve söylemini görünür kılmayı amaçlayan haber sitesi, Kürtçenin üç lehçesi Kurmancî, Kirmanckî (Zazaca) ve Soranice ile Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapıyor.