Müzik Platformu: “Endüstri tek tıkla bir araya gelecek”

Pandemi önlemleri nedeniyle darbe alan, sayısını kurumların bile bilmediği müzisyenlerin listesini çıkarmak için ‘Müzik Platformu’nu kurarak Türkiye’deki müzik endüstrisinin haritasını çıkarmak için çalışan Merve Eryürük, Karar gazetesiyle yaptığı söyleşide “Yüzlerce müzisyen intihar etti. Endüstride kaç kişinin istihdam edildiğini kimse bilmiyor. Verileri Aile ve Sosyal Politikalar ve Kültür bakanlıkları ile paylaşacağız” dedi


Covid-19 sürecindeki yasaklar ve kısıtlamalarla birlikte Türkiye’de birçok sanatçı işsiz kaldı. Hiçbir kurum, ülkede sahne önünde veya arkasında toplamda kaç sanatçı bulunduğuna ilişkin resmî bir veri ortaya koyamadı. Karar gazetesinden Saliha Sultan, canlı müzik yasağıyla birlikte müzik dünyasında ortaya çıkan tablonun fotoğrafını çekmek için Müzik Platformu adıyla hayata geçen ve müzik endüstrisini tek tıkla bir araya toplamayı hedefleyen platformun kurucusu Merve Eryürük ile bir söyleşiye imza attı. 

Müzik Platformu‘nun kurucusu olarak müzik sektörünün sorunlarını yakından bilen, Müzik Yorumcuları Destek Birliği (MÜYOBİR) Genel Sekreterliği, UNESCO Kültürel İfadelerin Çeşitliliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kreatif Endüstriler Meclisi üyesi görevlerini yürüten Merve Eryürük, 10 yıldır müzik endüstrisinde görev yaptığını belirterek salgın sürecindeki gözlemlerini şu ifadelerle aktarıyor:

“Özellikle sahne çalışanlarının kadim bir tartışma konusu sigorta meselesi var. İnsanlar sosyal güvencesiz çalışıyor. Mevzuatımız soruna cevap veremiyor, salgında da iyice patlak verdi. Yüzlerce müzisyen intihar etti, enstrümanlarını sattı. Meslek birlikleri de yıllardır bu sorunu dile getiriyor ama müzik endüstrisinde kaç kişinin istihdam edildiği bilgisi kimsede yok.”

“ÜLKEMİZDE KÜLTÜR POLİTİKASI YOK”

Platformun amacının Türkiye’deki müzik endüstrisinin haritasını çıkarmak olduğunu belirten Eryürük, “Müziğimiz hak ettiği yerde değil. Dünyaya müzik ihracatı yapıyoruz, topluma faydası başka, ticarete faydası bambaşka boyutta. Bunların somut görülmesi gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde bir kültür politikası yok. Salgın sürecinde herkes mağduriyet yaşadı ama müzik endüstrisinde canlı organizasyonlarda sahne arkasında sigortasız çalışanlar çok büyük darbe yedi. Onlarla ilgili hiçbir veri bulamadık. Bu yüzden platformda ilk hedefimizin ilk adımı bu sektördeki istihdam verisini çıkarmak. Acil konumuz da sigorta konusu” ifadelerini kullanıyor.

Platform sayesinde müzik endüstrisindeki cinsiyet oranından, müzisyenlerin başka geçim kaynakları olup olmadığına kadar birçok önemli bilgiyi toplayacaklarını belirten Eryürük, “Verileri toplayınca Aile ve Sosyal Politikalar ve Kültür bakanlıkları ile paylaşacağız” bilgisini veriyor. Platformun yeni bir keşif değil, kadim bir sorunun ortaya koyulması olduğunu vurgulayan Eryürük, platforma katılanların endişeye kapılmaması için de önemli bir konunun altını çiziyor: “Platformda yer alan anketi dolduran, soruları yanıtlayanların özel bilgileri asla kimseye verilmeyecek. Bilgiler sadece platformda kalacak. Kayıtsız çalışanlar çünkü bu insanlarımız, kendini ihbar ediyor gibi bir endişeye kapılabilirler. Biz sadece durum tespiti yaparak, iyileştirmek için çalışma başlatmayı arzu ediyoruz. Datayı toplayıp, elimizde rakamlarla masaya oturacağız.”

Platforma, Müzik ve Sahne Sanatları Sendikası, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, MESAM, MÜYORBİR, MÜ-YAP ve MÜYA-BİR gibi önemli birliklerin destek verdiğini belirten Eryürük son olarak “Platformu yeni duyurdum, hemen formları doldurmaya başladı insanlar. Bu bir kişisel girişim ama kişisel boyutta kalmayacağından emin olabilirler” ifadeleriyle, sektördeki herkesi platforma katılmaya davet ediyor.  

MÜZİK PLATFORMU NASIL ÇALIŞACAK?

Müzik Platformu‘nun Türkiye’nin müzik endüstrisinin verisini çıkarma çabasına katkı sağlamak için yapılması gereken tek şey ‘muzikplatformu.com’ sitesine girip anketi doldurmak. Temel bilgisi gizlilik ilkesi olan platform, müzik endüstrisinde çalışan kişilerin eğitimi, cinsiyeti, mesleği, ikametgâhı vb. gibi bilgileri toplayarak, kriz anlarında resmi bir veri ile kurumlarla aynı masaya oturmayı, sigorta mevzuatı konusunda güç birliği oluşturmayı, prim ödemelerinde sorun olanların durumunu iyileştirmeyi ve ilgili mercilerde iş bulmalarını sağlamayı hedefliyor.