ÖZKAN KÜÇÜK
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında geçtiğimiz günlerde evinden gözaltına alınan ve daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Jin News Kürtçe haber editörü ve Kürt Pen Üyesi gazeteci-yazar Roza Metîna’ya sorgu sırasında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği’ne üye olup olmadığının sorulduğu öğrenildi.
Susma Platformu’nun sorularını yanıtlayan gazeteci-yazar Roza Metina, DTK ile ilgili soruların yanı sıra KHK ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği ile ilgili de kendisine sorular sorulduğunu söyleyerek, “Bu soruların sorulması normal değil. Böyle sorularla özellikle kurumlarda yapılan kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarını illegalize etmeyi amaçlıyorlar. Üye olup olmadığımın yanı sıra orada edebiyat çalışmaları dışında ne tür çalışmalar yaptığımız da soruldu. Şimdi herhangi bir derneğe üye olup olmadığım da soruldu. Bu sorularla çalışmalarımızı başka bir yöne çekme çabası hissettim” dedi.
Kürt Yazarlar Derneği’nin KHK ile kapatılmadan önce yasal bir dernek olarak çalışma yürüttüğünü ve kendisinin de derneğin üyesi olduğunu ve orada edebiyat çalışmaları yapıldığını söyleyen Metina, şimdi kurucuları arasında yer aldığı Kürt Edebiyatçılar Derneği’nin de yasal bir dernek olarak Kürt dili ve edebiyatı çerçevesinde çalışmalar yaptığını hatırlattı.
Jin News Kürtçe haber editörü ve Kürt Pen Üyesi gazeteci-yazar Roza Metina, DTK soruşturması kapsamında avukat, gazeteci ve sağlık çalışanlarının yanı sıra kadın çalışması yürüten çok sayıda kadının da gözaltına alınmasına değinerek, “Kürtlerin kurumsallaşması istenmiyor ve illegalize edilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.
KHK İLE KAPATILMIŞTI
2016’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal Uygulaması (OHAL) sırasında, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile çok sayıda televizyon, gazete ve dernek kapatılmıştı.
Roza Metina’ya sorulan Kürt Yazarlar Derneği de KHK ile kapatılan dernekler arasındaydı. Kürt yazarlar, geçtiğimiz Şubat ayında Kürt Edebiyatçılar Derneği (Komeleya Wêjekarên Kurd) adında yeni bir dernek kurduklarını duyurmuşlardı. Roza Metina da bu derneğin kurucuları arasında yer aldı.
“KÜRTÇE BASKI ALTINDA TUTULUYOR”
Kürt Edebiyatçılar Derneği Eş Başkanı Sultan Yaray, KHK ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği’nin devamcısı olmadıklarını ancak benzer amaçlarla kendilerinin de dil ve kültür çalışması yaptıklarını belirterek Kürtçe’nin ve Kürt dili ile ilgili yapılan tüm çalışmaların baskı altında tutulduğunu söyledi.
Roza Metina’ya edebiyatçıların dil çalışmalarını yürütmek için bir araya geldikleri derneğe üye olup olmadığının ve dernekte ne tür çalışmalar yaptıklarının sorulmasının altında Kürtçe dil çalışmalarının suç gibi görülmesinin yattığını söyleyen Yaray, Metîna’nın bir yazar ve gazeteci olduğunu ve bunun bir suç olmadığını belirtti.
Sultan Yaray, “Bu tür gözaltı ve sorgularla dil çalışması yapan kurumların sahiplenilmesi engellenmek isteniyor. Yıllar öncesinden ortaya çıkarılan dosyalarla bu çalışmaların önü alınmak, yazarlara gözdağı verilmek isteniyor” dedi.