Gıda ve beslenmede sansür endişesi

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Gıda Bilim Kurulu kurulması amacıyla hazırlanan düzenleme gıda uzmanlarında sansür endişesi yarattı


Gıda, tarım ve ormancılık alanında bazı düzenlemeler yapılması hakkında TBMM’ye sunulan 34 maddelik kanun teklifi, gıda ve beslenme alanında tartışmalı yasak ve cezalar getiriyor. Komisyonda görüşülen tasarı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Gıda Bilim Kurulu kurulmasını öngörüyor. Tasarıya göre, Gıda Bilim Kurulu, bilimsel olmadığını düşündüğü her türlü yayın organındaki haber, makale ve görüş beyanını suç sayacak, 20 ila 50 bin lira arasında değişen para cezası kesecek. Buna göre gıda ve beslenme konusunda yapılan haber, sosyal medya paylaşımları ve kitaplar dahi cezalandırılabilecek.
Konuyla ilgili Yeni Şafak’ta yayınlanan haberde konu hakkında görüş bildiren gıda uzmanları, bu düzenlemenin yasalaşması durumunda görüş açıklama hürriyetinin zarar göreceğini dile getirdiler.
Gazeteye konuşan uzmanlardan Ziraat Mühendisi Erkan Şamcı, “Eğer bir kanun çıkacaksa her şeyden önce hedef kitlesi; toplumu yanıltan, eksik bilgi veren, madalyonun sadece bir tarafını gösteren, etiketlerinde ne olduğunu belirtmeyen üreticilere yönelik çıkmalı. Gıda Bilim Kurulu kurulacaksa da bütün kesimlerden insanların olması lazım. Yoksa kısıtlı, etki altında kalmış bir Bilim Kurulu’ndan Türkiye’yi kucaklayacak bir çözüm beklemek boşuna olur. Her türlü üreticiden, tüketiciden, doktordan, veterinerden, hepsinden çok sesli bir bilim kurulu oluştururlar umarım” dedi.
Gıda Hareketi Başkan Yardımcısı Mesut Sevgili ise hiç kimsenin bazı uluslararası şirketleri koruma uğruna Türkiye’nin itibarıyla oynamaması gerektiğini ifade ederek, “Hiç şüpheniz olmasın, endüstrinin bilmemizi istemediği yığınla suçu, hukuksuzluğu ve oyunu var. Salgına dönüşen kalp yetmezliği ve krizi, damar ve alerjiler, diyabet, kanser ve kısırlık durduk yere mi çıkmıştır? Bilimin şirketlerce nasıl kullanıldığını bilmeyen var mı? Aslında gerçeği herkes biliyor. Bu kanun iddia edildiği gibi toplumu değil, gıda tröstlerini korumak için çıkıyor. Çünkü bu şirketler toplumun bilinçlenmesinden rahatsız. Hakikatin söylenmesinden, kadim ve geleneğin anlatılmasından rahatsız. İnsanlığın uyanmasından rahatsız. Gıdayı silah olarak kullanıyorlar. İnsanlık bilinçlenirse bu etkili silah ellerinden çıkar” şeklinde demeç verdi.