Gazetecileri Koruma Komitesi: “Türkiye en fazla gazeteci hapseden ikinci ülke”

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin raporuna göre dünya çapında en az 274 gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle cezaevinde. Türkiye ise Çin’den sonra en fazla gazeteci hapseden ikinci ülke konumunda


Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2020 raporu “Dünya çapında rekor sayıda gazeteci hapiste” başlığıyla yayınladı. Raporda Türkiye, Çin’den sonra mesleki faaliyetleri yüzünden cezaevine atılan gazeteci sayısında ikinci sırada gösterildi.

Raporda 1 Aralık 2020 itibariyle dünya çapında mesleki faaliyetleri yüzünden hapiste olan gazeteci sayısı 274 olarak verildi. CPJ’ye göre devletlerin pandemi haberlerine karşı düşmanca tutumu ve siyasi karışıklıklara dair haber yapılmasını engelleme girişimleri yükselişe sebep olmuş olabileceği belirtildi. Ayrıca rapora göre 2020, baskıcı devletler yüzünden 250’den çok gazetecinin hapiste olduğu üst üste beşinci yıl oldu. 

TÜRKİYE’DE 37 GAZETECİ HAPİSTE

Hapsedilen gazeteciler başlığında Türkiye’nin sıralamasını herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş gazetecileri hapiste tutan Mısır ile Suudi Arabistan takip etti. Hapsedilen gazetecilerin sayısının önemli ölçüde arttığı ülkeler arasında uzun dönem başkanlık yapan liderlerinin şüpheli biçimde yeniden seçilmesine karşı ayaklanan Belarus ve siyasi karışıklıkların silahlı çatışmaya dönüştüğü Etiyopya yer aldı.

Raporun Türkiye kısmında, hapisteki gazetecilerin tamamının devlete karşı işlenen suçlar kategorisine dahil olduğu belirtiliyor. Türkiye’de hapistekilerin sayısının 2016’daki darbe girişiminin ardından ilk kez düşüşe geçtiğini aktarıldı.

CPJ bu yıl Türkiye hapishanelerinde 37 gazeteci olduğunu tespit etti. Buna rağmen gazetecileri ve avukatlarınının tutuklamaya devam ettiğini ifade etti. Pandemi nedeniyle mahkemelerin faaliyetleri üç aylığına ertelendiğini hatılatan CPJ bu durumun daha çok kaygı sebebi olduğunu aktardı.

CPJ hapishane sayımının öncesindeki haftalarda Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) en az üç gazeteciyi tutukladığını hatırlatarak raporda “Bunlardan biri de haberinde askeri personelin iki köylüye işkence edip helikopterden attıklarını ve neticede bir köylünün öldüğünü iddia eden Cemil Uğur idi (Türkiyeli yetkililer sivillerin gözaltına direnirken yaralandıklarını iddia ettiler)” ifadelerine yer verdi.