Gazeteci, yazar ve yönetmen Ruhi Karadağ gözaltına alınıp bırakıldı

Gazeteci, yazar ve yönetmen Ruhi Karadağ, annesinin rahatsızlığı için geldiği İstanbul’da, bir kitabında “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle gözaltına alındı. Karadağ, ifadesinin ardından yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı


Annesinin rahatsızlığı nedeniyle geldiği İstanbul Sabiha Gökçe hava limanında ‘terör örgütü propagandası’’ yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteci, yazar ve yönetmen Ruhi Karadağ serbest bırakıldı. M. Ali Alabora, Selahattin Demirtaş, Simurg afişi ve bileti de 40 sayfalık dosyada yer aldı. Karadağ’a adli kontrol şartıyla yurt dışı yasağı da getirildi.

Yaşadığı Londra’dan annesinin rahatsızlığı nedeniyle geldiği İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanın da gözaltına alınan Ruhi Karadağ, geceyi havaalanındaki karakolda geçirdi. ‘Terör örgütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle yargılanan ve Pazarcık Sulh Ceza Hakimliği tarafından açılan davada Ruhi Karadağ, bu sabah Çağlayan adliyesine getirildi.  Karadağ hakkında 40 sayfadan oluşan sosyal medya içerikli dosya hakkında ifadesi alındı. Dosyada M.Ali Alabora, Musa Anter ve Selahattin Demirtaş ile çekilen fotoğraflarında yer aldığı dikkat çekti.  Savcılık, Karadağ hakkında adli kontrol şartıyla serbest bırakırken, yurt dışı yasağı getirildi.

Gazete İstasyon‘a yapılan açıklamada Karadağ’ın Batman, Mardin, Diyarbakır Newroz’u, M. Ali Alabora, Selahattin Demirtaş fotoğrafları, Evrensel ve Özgür Gündem Gazetesi’nin paylaşımlarını, Simurg filmi afişi ve Simurg bileti ile yazdığı kitaptan fotoğrafların suç unsuru görülerek her şeyi sorguladıklarını belirterek, ‘’Gazeteci ve yönetmenin paylaşımlarına kadar sorun geldiyse içinde bulunduğumuz durumun vehametini gösterir. 8 yıl önceki paylaşımım bile suç unsuru olarak görülüyor’’ denildi.

1966’da Kahramanmaraş Pazarcık’ta doğan ilk fotoğraf ve yazıları Nokta ve Aktüel dergilerinde yayımlandı.  Karadağ’ın “Anadolu’da Kadın” adlı sergisi Almanya’nın çeşitli kentlerinde gösterildi. Karadağ, 1994’te televizyon gazeteciliğine geçiş yaptı. Haber programlarının yanı sıra A Takımı, Bam Teli ve Teke Tek gibi ödüllü televizyon programlarının ekibinde yer aldı. TV haber merkezlerinde çalışan, televizyon programları yöneten, reklam filmleri çeken ve belgeseller hazırlayan Karadağ ayrıca  Gölge Oyunu (1998), Bir Şey Yapmalı (1998), Gayrimuayyen (2000), Bizim Çocuklar (2004), Simurg (2011) gibi yapımlara imza attı. 2005’te kendi film şirketini kuran Karadağ, halen yönetmenlik, yapımcılık ve yazarlık yapıyor.