Gazeteci ressam Zehra Doğan “yanılgı” nedeniyle hapis cezası almış

Yargıtay, “örgüt propagandası”ndan aldığı ceza nedeniyle hapis yatan Doğan’ın başvurusunu karara bağladı. Mahkemenin delillerin değerlendirmesinde yanılgıya düştüğü, beraat yerine, hapis cezası verdiğini ifade etti


BirGün gazetesinden Uğur Şahin’in haberine göre Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla 2017 ila 2019 yılları arasında iki yılı aşkın bir süre cezaevinde kalan gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın başvurusunu hükme bağladı. Doğan’a “örgüt propagandası”ndan verilen cezayı bozan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında, beraat verilmesi gerekirken delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşüldüğünü, bu yüzden de hapis cezası verildiğinin altı çizilerek hukuka aykırılık bulunduğu belirtildi. Ayrıca kararın eksik incelemeyle verildiğine de dikkat çekildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’in 19 Ekim 2023’te oybirliğiyle aldığı kararın gerekçesi, şöyle açıklandı:

“Terör örgütü propagandası yapma suçunun oluşması için; terör örgütü ile ilgili bir öğretinin, düşüncenin veya inancın başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi ya da yayılması amacıyla yapılmasının yanında terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir. (…) Somut olay incelendiğinde; ilk derece mahkemesince sanığın mahkumiyetine esas alınan paylaşım içeriklerinin terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek nitelikte olmadığı anlaşılmakla; sanığın atılı suçtan beraatı yerine delillerin değerlendirilmesinde düşülen yanılgı neticesinde mahkumiyetine hükmedilmesi nedeniyle sanık hakkında kurulan hükümde hukuka aykırılık bulunmuştur.”

Zehra Doğan, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sırasında yaptığı haberler ile sosyal medya aracılığıyla paylaştığı resimleri nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2017’de 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası almış, istinafa taşınan kararın bozulmaması üzerine dosya, Yargıtay’a taşınmıştı. Zehra Doğan ise 17 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan, Mardin’e ailesini ziyarete giderken yol kontrolü sırasında ‘kesinleşmiş cezası’ nedeniyle tutuklanmıştı. İki yılı aşkın bir süre cezaevinde kalan ve infaz sürecini tamamlayan Doğan, 24 Şubat 2019 tarihinde Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmişti.