Özkan Küçük
İşten çıkarılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncuları Amed Şehir Tiyatrosu adı altında yeni bir sahne kurdu.
Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’ndaki tüm tiyatrocular kayyum tarafından işten çıkarılınca yoluna özel tiyatro ile devam etme kararı alan ekip, yeni mekân hazırlıklarını kısa bir sürede tamamladı ve Amed Şehir Tiyatrosu adı altında yönetmenliğini Kemal Gökhan Gürses’in yaptığı, Özcan Ateş’in tek kişilik gösterisi Dawîya Dawî-En Sonunda ile yeniden seyircisiyle buluştu.
Galeria alışveriş merkezinin zemin katında açılan tiyatro, daha önce Diyarbakır Sanat Merkezi(DSM) tarafından kullanılıyordu.
Yaptığı haberler ve çizdiği resimler nedeniyle bir süre tutuklu olarak yargılanan Jinha muhabiri Zehra Doğan’ın 141 adlı resim sergisinin açılışının da yapıldığı geceye sanatseverlerin yanı sıra sivil toplum temsilcileri, HDP milletvekilleri, belediye meclis üyeleri ve tutuklu eş başkanların aileleri katıldı.
Tiyatro oyunlarının yanı sıra film gösterimleri ve küçük konserler için de elverişli olabilecek 82 kişilik salon, belediyelere kayyumların atanmasıyla birlikte alternatif sergi ve gösteri alanlarından yoksun kalan kentin, kültürel olarak nefes alabileceği bir mekân olarak da ayrıca önemli.
Oyunda, çocukluğundan başlayarak tiyatrodan ve ekip arkadaşlarını da kattığı oyunculuk hallerinden söz eden Özcan Ateş, seyircinin tiyatroyu sahiplenmesinden ve kendi emeklerini seyircinin gözlerinde görmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Evet, bugün yeni bir başlangıç yaptık, ekip olarak hep bir arada durduğumuz için çalışmalarımızda da kopukluk yaşanmadı. Yarın burası da kapatılsa Amed Şehir Tiyatrosu’nun devam edeceğini kanıtladık. Tiyatro tarihi yazıldığında eminim bugünler not düşülecektir” dedi.
Sahneler hep bizimdi
Tiyatro ekibinden Berfin Emektar oyunun ardından yaptığı konuşmada, kentin alternatif sanat mekânlarından mahrum bırakıldığı bugünlerde halka efes aldırmak istediklerini dile getirerek “Sahneler hep bizimdi. İnsandan, hayattan ve sanattan yana tarafız. Hayat biziz, sahne biziz” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi adına bir konuşma yapan meclis üyesi Ayşe Serra Bucak Küçük ise kayyumla birlikte belediyelerde yürütülen tüm kültür sanat, kadın ve çocuk çalışmalarının engellendiğini vurguladı ve kültür sanat alanındaki bu örgütlü duruşun, diğer alanlar için de alternatif yaratmak açısından örnek olması gerektiğini söyledi.
Açılış gecesinin konuklarından HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de konuşmasında kayyumların çalışanları toplu olarak işten çıkarmasını eleştirerek tüm yurtta akademisyenlerin, gazetecilerin, sanatçıların ekmeğiyle oynandığını dile getirdi.
Nusaybin’de sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberlerin yanı sıra resimleriyle de yargılanan ve 141 gün Mardin Cezaevi’nde tutuklu kalan Zehra Doğan ise OHAL ve kayyum nedeniyle kentin sanat damarlarının tıkalı olduğunu belirterek “Diyarbakır’da iyi bir sanat tüketicisi var. Sanatın en çok varlık göstermesi gereken bu dönemde, özellikle terk edilmiş gibi olan bu binadaki bu açılışla nefes aldığımızı hissediyorum” dedi.
Cezaevinde geçirdiği 141 gün boyunca yaptığı resimlerin bir nevi günlük tutmak olduğunu söyleyen Doğan, tutsak kadınları resmederken kadim toprakların kendine has pastel renklerini kullandığını belirtti.
Zehra Doğan’ın 141 adlı resim sergisi, şubat sonuna kadar, Dawîya Dawî oyunu ise bir ay boyunca Amed Şehir Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak.