“Cinsel şiddete karşı acil eylem yerine, yazarlar soruşturuluyor”

Abdullah Şevki’nin ardından Guardian gazetesinin Elif Şafak hakkında da soruşturma başlatıldığı iddiasına PEN Amerika ve İngiliz PEN’den tepki geldi. Şafak ise “Bu, cadı avına dönüştü” dedi…


Yazar Abdullah Şevki hakkında, yazdığı Zümrüt Apartmanı adlı kitapta “pedofili” içeren ifadeler bulunduğu gerekçesiyle açılan soruşturmanın ardından, benzer ifadelerin Elif Şafak’ın kitabı Mahrem‘de de yer aldığı iddiasının gündeme gelmesi sonrasında Guardian gazetesinde Şafak’a ve bazı yazarlara da kitaplarıyla ilgili soruşturma açıldığı iddia edildi.

Bilindiği üzere, Şevki hakkında açılan soruşturmanın ardından başta Elif Şafak olmak üzere pek çok yazar özellikle sosyal medyada hedef gösterilmeye başlamıştı.

Guardian’da Alison Flood imzasıyla yayımlanan haberde sadece Elif Şafak değil, başka yazarlar hakkında da soruşturma başlatıldığı iddia ediliyor. Haberde, “Şafak, son iki günde binlerce taciz mesajı aldığını ve bir savcının 1999’da yayınlanan Mahrem ve 2016’da yayımlanan Havva’nın Üç Kızı’nı inceleme talebinde bulunduğunu söyledi” sözleri yer aldı. Haberde Şafak’ın konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi.

Şafak, “Türk edebiyatında çocuklara cinsel taciz hakkında bir bölüme bile soruşturma açmak istiyorlar. Bu onlar için yeni bir odak noktası. Kadınlara ve çocuklara karşı giderek artan cinsel şiddet olaylarının yaşandığı bir ülkede, bu bir ironi. Türk mahkemeleri bu suçları cezalandırmıyor, yasalarda da değişiklik olmadı. Cinsel şiddete karşı acil eylem ihtiyacı olan bir ülkede, bunun yerine savcılar, yazarları soruşturuyor. Büyük bir trajedi yaşıyoruz. Bu, cadı avına dönüştü” dedi.

PEN Amerika ve İngiliz PEN ise Guardian’ın haberi üzerine Türkiye’yi kınayan açıklamalar yayınladı. PEN Amerika’nın açıklamasında, “Elif Şafak’a yönelik soruşturmalar Türkiye’deki yazma özgürlüğüne yönelik rezil bir saldırı. Türk hükümetinin mantığına göre, F. Scott Fitzgerald da içkili araba kullanmayı özendirdiği için tutuklanmalıydı.Bu gayrimeşru ve tacizkâr soruşturmalar, Türkiye hükümetinin ifade özgürlüğü, medya özgürlüğü ve yaratıcılığa karşı savaşında bir başka cephedir” ifadeleri yer aldı.

İngiliz PEN ise Elif Şafak’ın yazdıklarının asla suç olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, “Elif Şafak son derece yetenekli bir yazar. Yazdıkları, yaşadığımız dünyada asla suç olarak nitelendirilemez. Türkiye’de ifade özgürlüğü ciddi bir tehdit altında. Çok sayıda yazar cezaevinde veya bir kısmı yurtdışında sürgün hayatı yaşıyor” açıklamasında bulundu.