CI’da sansür iddiası

Contemporary Istanbul kapsamında sergilenen Niloufer Banisadr’ın başörtülü ve sırt/karın bölgeleri açık kadın görselleri ile Atatürk fotoğraflarını kullandığı eserinin fuardan kaldırıldığı iddasına, CI’ın yönetim kurulu başkanı Ali Güreli “Eser fuarda. Biz sadece galeriyi ilgi çekecek eserleri öne koymaları konusunda yönlendirdik” yanıtını verdi. Buna rağmen eserin stantda olmadığı ortaya çıktı.


Bu yıl 12.’si düzenlenen Contemporary İstanbul (CI) sanat fuarı kapsamında Parisli sanat galerisi 55 Bellechasse standında yer alan, İranlı kadın sanatçı Niloufer Banisadr’ın başörtülü ve sırt/karın bölgeleri açık kadın görselleri ile Atatürk fotoğraflarını yan yana kullandığı eserin ‘provokatif ögeler barındırdığı’ gerekçesiyle fuardan kaldırıldığı iddialarına CI’ın yönetim kurulu başkanı Ali Güreli’den açıklama geldi. Susma Platformu’na konuşan Güreli, esere hiçbir müdahale olmadığını belirterek eserin hem fuarın kataloğunda hem de 55 Bellechasse galerisinde sergilenmeye devam ettiğini, yetkililerin sadece galerideki eserlerin nasıl sergilenmesi konusunda yönlendirme yaptıklarını söyledi. Yönetim olarak eser sansürlemelerinin mümkün olmadığını belirten Güreli şöyle konuştu: “Biz fuar yönetimi olarak böyle bir müdahalede bulunacak olursak zaten bu işi yapmamalıyız. Öyle yaparsak kendimizle çelişmiş oluruz. Yönetimin esere dair hiçbir müdahalesi olmamıştır. Biz sadece galeriyi satış anlamında ilgi görecek eserleri öne koymaları konusunda yönlendirdik. Eser şu anda hem katalogta hem de galeride sergilenmeye devam ediyor” dedi. Galerinin fuardaki standındaki yetkililere eserin nerede olduğunu sorduğumuzda ise stant görevlilerinden biri eserin Cenevre’deki bir müzede gösterileceğini, artık CI’da olmadığını belirtti.

Eserinin stantdan kaldırıldığına dair Sanatatak’a açıklama yapan Niloufer Banisadr ise şöyle konuşmuştu: “Geçen yıl, bir heykele provakatif öğeler taşıdığı için saldırıldı denildi. Fuar yetkililerinin işimi stantdan kaldırma taleplerini olumlu karşıladım ama onlara katılmıyorum. Bana göre işim hiç tahrik edici bir iş değil. Güzel, olumlu, Atatürk’ü ve değerlerini yücelten bir iş. Ama yetkililer öyle bulmadı.”

Fuarda geçen yıl sanatçı Ali Elmacı’nın Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, sanatçının heykeline saldırarak heykelin kaldırılması talebinde bulunmuştu. Isabel Croxatto Galleria’nın standında bulunan heykel önce galeri tarafından kaldırılmış, ardından Ali Güreli tarafından tekrar yerine konulması sağlanmıştı. Son olarak Ali Elmacı, ‘tatsızlık yaşanmasını istemediğini’ ifade ederek heykeli fuardan kaldırmıştı.