Bilgi Üniversitesi Kültür ve Düşünce Kulübü’nün (BKDT), Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından “idari gerekçeler” ileri sürülerek yasaklanan Dünden Bugüne Kürtçe Tiyatro Konferansı, 13 Nisan’da saat 17.30’da Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs, İbrahim Bodur Oditoryumu’nda yapılacak.
Kürt tiyatrosunun tarihsel gelişimi, kadın perspektifinden Kürtçe sanatın ve pratik tiyatro yaşamının hangi süreçlerden geçtiği, geleneksel ve modern Kürt tiyatrosu anlayışının ele alınacağı konferans, Boğaziçi Üniversitesi Kürtçe Edebiyat Komisyonu ile birlikte gerçekleştirilecek. Konferansa konuşmacı olarak Çetoyê Zêdo, Berfin Zenderlîoglu, Mîrza Metîn katılacak.
BKDT, Bilgi Üniversitesi’nin yasağına dair şu açıklamayı yaptı: “Bizler farkındayız ki bu etkinlik içerisinde sırf ‘Kürt’ kelimesi geçtiği için yasaklanmıştır. Kürdün varlığından, dilinden, kültüründen, tiyatrosundan dahi korkuyorlar. Kürtlerin, Kürtçenin yanında durmayı geçtik, üniversite bünyesinde kendi benliğiyle ve kültürüyle var olmasından da korkuyorlar. Ekonomik ve siyasi çıkarları zarar görecek diye çekiniyorlar. Suya sabuna dokunmadan kendi çıkarlarını kurtarmanın peşine düşüyorlar.”
Son iki yıldır BKDT’nin düzenlemek istediği her etkinliğin engellendiğinin vurgulandığı açıklamada, üniversite yönetimi de “sansürcü bir zihniyete ortak olmakla” eleştirildi. Açıklamada, üç sene önce Kürtler ve Kürdistan başlıklı konferanslara izin verildiği ve bunların kitaplaştırıldığı da hatırlatıldı.