Disney+ Türkiye’den ‘Only Murders in the Building’ dizisine sansür iddiası

Dijital platform Disney+ Türkiye’nin, Amerika menşeli dijital platform Hulu yapımı ‘Only Murders in the Building’ dizisinin 6. bölümünü yayın listesinden kaldırdığı iddia edildi. Bölümün yayından kaldırılmasına sebep olarak; dizideki karakterlerden birinin, Türklerin “Yunan ve Ermeni Soykırımları yaptığına” dair ifadeleri gösterildi. Takvim gazetesinin 2021’deki bir haberinde de dizi, bahsi geçen ifadeler üzerinden hedef gösterilmişti


Dijital platform Disney+ Türkiye’nin, Amerika menşeli dijital platform Hulu yapımı Only Murders in the Building dizisinin ilk sezonundaki 6. bölümü yayın listesinden kaldırdığı iddia edildi. Dizinin “To Protect and Serve” (Korumak ve Hizmet Etmek) adlı bölümünün yayından kaldırılmasına sebep olarak; dizideki karakterlerden birinin, Türklerin “Yunan ve Ermeni Soykırımları yaptığına” dair ifadeleri gösterildi. Takvim gazetesinin 2021’deki bir haberinde de dizi, bahsi geçen ifadeler üzerinden hedef gösterilmişti.

Hulu yapımı Only Murders in the Building dizisinin ilk sezonunun 6. bölümünde Nathan Lane’in oynadığı karakter, Steve Martin’in ve Martin Short’un oynadığı karakterlerle olan bir sekansta Yunan babaannesinin Amerika’ya göç hikayesini anlatırken babaannesinin “Türklerin herkesi katletmeye başladığı ve herkesi vatanlarını geride bırakmaya zorladıkları sırada genç bir kadın olduğu” ifadelerini kullanıyor.

Sekansın geri kalanında Lane’in karakterinin sözleri şu şekilde:

“O zamanlar bankalar yoktu, bu nedenle kadınlar ailelerinin tüm birikimlerini altın paralar olarak boyunlarına takarlardı. Çaresizlik içinde, babaannem kaçmak için bir Türk askeriyle pazarlık yapmış. Kolyesine karşılık Amerika’ya gidecek bir teknede yer. Asker kolyeden iki tane altın parayı ona vermiş; bir tanesi geleceğe yatırım yapması için, diğeri de şans getirsin diye. Babaannem, tüm ailesinin kanıyla ve vücut parçalarıyla kıpkırmızı olan o paralara sıkı sıkı tutunmuş…”