Sağlık Bakanlığı’nın dahil olduğu ve uluslararası bir dergide yayınlanan bir çalışmada, Şubat ayında Tarsus Medical Park Hastanesi’ne yatan kişilerin Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve bu hastalara belirli bir tedavi protokolünün uygulandığı anlatılıyordu. Söz konusu makalenin yayınlandığı internet sitesine erişim engeli getirildi.
Bakanlık yetkilisi Şuayıp Birinci daha sonra açıklama yaparak, çalışmadaki arkadaşlarının ‘sehven’ Mart-Nisan yerine Şubat-Mart yazdığını belirtti.
MAKALEDE KAÇ KİŞİDE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİĞİ YAZMIYORDU
Engellenen makalede çalışma yönteminin anlatıldığı kısımda, Şubat-Mart arası Tarsus’taki hastaneye yatışı yapılan şüpheli hastalardan 30 ila 80 yaşlarında 24’ünün çalışmaya dahil edildiği belirtildi.
24 kişiden kaçının Şubat kaçının Mart ayında tespit edildiği açıklanmadı. Makalede Şubat-Mart döneminde ülkede toplam kaç kişinin testinin pozitif çıktığına dair bilgi de verilmiyordu.
Çalışmanın sonucunda lincocin adlı ilacın Covid-19 kaynaklı zatürree tedavisinde daha etkili olduğu, bahsedilen diğer ilaçla aradaki farkın altıncı günde belirginleştiği kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı’nın salgına ilişkin verileri açıklarken 29 Temmuz sonrasında ‘hasta’ ve ‘vaka’ kavramları arasında yaptığı ayrım son dönemde tartışma konusu olmuştu.