Wikimedia Vakfı AİHM’e başvuruyor

Wikimedia Vakfı, Türkiye’deki Vikipedi erişim engelinin kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı


Wikimedia Vakfı bir basın toplantısıyla Türkiye’deki Vikipedi erişim engelinin kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını duyurdu.

Wikimedia Vakfı’nın başkanı Katherine Maher, Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales ve vakfın hukuk direktörü Stephen LaPorte’nin katıldığı basın toplantısında Maher, başvuru yapacaklarını şu sözlerle duyurdu: “Wikimedia Vakfı, temel bir insan hakkı olarak bilginin, herkes ve dünya genelindeki milyonlarca kullanıcımız tarafından kullanımının korunmasını savunmayı taahhüt ediyor. Bugün, bu bağlılığın bir parçası olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunma kararımızı ilan ediyoruz.”

“Wikimedia olarak bilgiye özgür erişimin ve ifade özgürlüğünün temel insan hakları olduğuna inanıyoruz. İnsanların iyi bilgiye sahip olduklarında daha iyi kararlar alabileceklerine inanıyoruz. Bilgiye özgür erişim ekonomik fırsatlar yaratıyor ve insanların sürdürülebilir geçim kaynakları oluşturmalarını sağlıyor. Bilgi, toplumlarımızın daha bilinçli, daha bağlantılı ve daha adil olmasını sağlıyor” sözleriyle başlayan açıklamada son iki yıl boyunca Türkiye ve Çin de dahil olmak üzere, hükümetlerin Vikipedi’ye sansür uygulayarak dünya çapında milyonlarca insanın bu haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.

Türkiye hükümetinin getirdiği erişim yasağının hemen ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapan ancak bu başvuruya yanıt alamayan vakıf, açıklamada bu duruma da vurgu yaparak AİHM’e başvuru yoluna gideceklerini şu sözlerle aktardı:

“Bugün, Türkiye’de iki yılı aşkın süredir devam eden Vikipedi erişim engelinin kaldırılmasını talep etmek için uluslararası bir mahkeme olan ve Avrupa Konseyi‘ndeki insan hakları ihlalleri davalarına bakan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne başvuru yoluna gidiyoruz. Bu başvuruyu her insan için temel haklar olan bilgi ve ifade özgürlüğüne bağlılığımızın bir parçası olarak yapmaktayız.

Bu hafife aldığımız bir adım değil. Aksine bu adımı, engeli kaldırmaya yönelik Türk mahkemelerindeki devamlı ve geniş kapsamlı girişimlerimiz, Türk makamlarıyla yapılan iyi niyet görüşmeleri ve erişim engeline ve engelin hem Türkiye hem de dünyanın geri kalanına etkisi üzerinde farkındalık yaratmaya yönelik düzenlenen kampanyalarımız sonrasında atıyoruz.”