Sansürün “kaldırılışının” 110. yılında Türkiye: Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi

Bugün 24 Temmuz. Basında Sansürün Kaldırılışının 110.yıldönümü. Bugün Türkiye’de en az 178 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor. Basın örgütleri açıklamalarında medyanın hâlâ sansür baskısı altına alındığına ve gazetecilerin cezaevlerine konulduğuna, halkın haber alma hakkının yok edildiğine dikkat çekti…


Sansürün kaldırılmasının 110. yılı nedeniyle Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu durumu değerlendiren basın örgütleri, medyanın hâlâ sansür baskısı altına alındığına ve gazetecilerin cezaevlerine konulduğuna, halkın haber alma hakkının yok edildiğine dikkat çekti.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş: Gazeteciler 24 Temmuz sansürün kaldırılışının 110. yılına iliklere kadar uygulanan sansür ve otosansür ile giriyor. Resmiyette sansür kaldırılalı 110 yıl oldu ancak uygulamada sansürü katlayan yaptırımlar ile yüz yüze kaldığımız bir dönemden geçiyoruz. İktidarın medyanın yüzde 95’ini kontrolü altına aldığı kalan yüzde 5’lik kesimi cezalarla, tutuklamalarla baskı altına aldığı, ekonomik olarak sürdürülemez bıraktığı bir dönemden geçiyoruz. Yarın bolca açıklamalar yapılacak sansür yok artık diye ama şunu bilmeliyiz ki haberin olmadığı yerde sansür de olmaz. İktidar haberi yok etmek üzere politikalar üretiyor. Gazetecilerin de buna karşı haberi savunduğu bir dönem bu dönem. Gazeteciliği yok edemeyecekler. Gazeteciler sansürlere rağmen haber yapmaya devam edecek.

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren: Ülkemizde yıllarca kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı’nın bize göre hiçbir anlamı yoktur. Basın Bayramı olarak bu tarih sansürün kaldırılışının yıl dönümü olduğu için seçilmiştir. Artık bu günü kutlamak şaka gibi bir şeydir. Fiili olarak sansür, otosansür hâlâ yürürlüktedir. Sansürsüz yayın yapan gazeteler, televizyon kanalları, internet siteleri, haber ajansları ise büyük bir tehdit altındadır. OHAL bahanesiyle onlarca TV kanalı, gazete, internet sitesi ve haber ajansı kapatıldı. İktidarın hoşuna gitmeyen her haber soruşturma konusu oluyor. İki yüze yakın gazeteci hâlâ hapishanelerde. Yüzlerce gazeteci hakkında yaptıkları haberler ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle davalar devam ediyor. Bu koşullarda 24 Temmuz bizim için bayram değil, basın ve ifade özgürlüğü için sesimizi bir kez daha yükselteceğimiz bir gündür.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de 24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü nedeniyle yaptığı açıklamasında, tutuklu gazeteciler için özgürlük çağrısı yaparak, “Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazetecilerin tutuklandığı, haberlerinin sansürlendiği bir ülkede Basın Bayramı kutlanamaz. Son yıllarda olduğu gibi, bu yılda da 24 Temmuz’da düşünceyi ifadesi ve yazıları nedeniyle tutuklu tüm gazetecilere özgürlük istiyoruz” dedi. (EVRENSEL)