MoMA seyahat yasağını sanat eserleriyle deldi

MoMA, Trump’ın nüfusunun çoğu Müslüman olan yedi ülkeye getirdiği seyahat yasağına kalıcı koleksiyonunda yer alan bu ülke sanatçılarına ait eserleri sergileyerek tepki gösterdi


New York’ta bulunan Museum of Modern Art (MoMA) şimdiye kadar tarihinde örneği görülmemiş bir girişime imza atarak Trump’ın seyahat yasağına müzenin kalıcı koleksiyonundan ‘yasaklı ülkeler’den sekiz sanatçıya ait çalışmaları sergileyerek yanıt verdi.

Müze, Trump’ın nüfusunun çoğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini bloke eden kararına karşılık, seyahat yasağı konulan ülke sanatçılarının kalıcı koleksiyonunda yer alan eserlerini sergilemeye başladı.

Müzenin tarihinde örneği olmayan bu girişim, Trump’ın huzursuz edici politik girişimlerine tepki vermek amacıyla müze ekibi tarafından hayata geçirildi.

Sudan doğumlu İbrahim El-Salahi’nin resmi, İran doğumlu sanatçı Marcos Grigorian toprak işi, İranlı sanatçı Tala Madani’nin videosu gibi farklı medyumların kullanıldığı işleri kalıcı koleksiyonundan galerilerine taşıyan müze, ayrıca İran doğumlu Parviz Tanavoli ve Siah Armajani’nin heykellerini, Irak kökenli mimar Zaha Hadid’in kâğıt çalışmaları ile yine İranlı iki sanatçı Shirana Shahbazi ve Charles Hossein Zenderoudi’nin işlerini de sergilemeye başladı. Müzenin kalıcı koleksiyonunun yer aldığı salonlara yayılan çalışmalar, Picasso, Matisse, Picabia gibi önde gelen Batılı sanatçılarının eserlerinin yerine asıldı.

Seyahat yasağı olan ülkelerin modern sanata dair sıra dışı işlerini bir araya getirmeye çalışan müze küratörleri, aynı zamanda sergilenen kalıcı koleksiyonla uyumlu işleri bir araya getirmeye çalıştığı için, bu sergide diğer yasaklı ülkeler olan Libya, Somali, Suriye ve Yemen’den sanatçılara yer veremedi.

MoMA’nın şef küratörlerinden Christophe Cherix, “Galerinin güvenli bir sığınak, bir özgürlük mekânı olmasını istedik. 20’ler, 30’lar ve 40’lara tarihlenen birçok eser koleksiyonumuza yabancı ülkelerden katıldı. ‘Başkanlık emri’ tarihle bugün arasındaki ilişkiye dair düşünmemize ve yasaklı olan bu ülkelerin sanatçılarının işlerini bir araya getirmemize yol açtı” diyerek bu fikrin kapsayıcı ve yapıcı olduğunu söylüyor. Cherix, “MoMa, farklı ülkelerden sanatçıların kendi kültürümüz içindeki rolünü düşünmemiz için de bir platform. Koleksiyon, etrafımızda olanlara da tepki göstermeli” diyor.

MoMa, önümüzdeki günlerde seyahat yasağından etkilenen ülke sanatçılarının filmlerini göstermeyi ve onarımı süren bir salonunda yine bu ülke sanatçılarının işlerine yer vermeyi de planlıyor.