İstanbul, İstanbul olalı…

Ahmet Güneştekin’in Kostantiniyye adlı eseri Ataköy’deki bir alışveriş merkezinin önüne yerleştirilmesinden saatler sonra, tepkiler üzerine Bakırköy Belediyesi tarafından önce siyah brandayla kapatıldı, artan tehditlerin ardından da kaldırıldı


Ahmet Güneştekin’in Kostantiniyye adlı eseri Ataköy’deki bir alışveriş merkezinin önüne yerleştirilmesinden saatler sonra, tepkiler üzerine Bakırköy Belediyesi tarafından önce siyah brandayla kapatıldı, artan tehditlerin ardından da kaldırıldı.

Ahmet Güneştekin’in Kostantiniyye kelimesini metal bir yerleştirme olarak tasarladığı aynı adlı çalışması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şikâyet hattı Beyaz Masa’ya gelen tepkilerin ardından sosyal medyada da yankı bulan protestolar sonucu, İstanbul Belediyesi’ne bağlı zabıtaların uyarısı ve tehdit telefonlarının da etkisiyle Bakırköy Belediyesi tarafından önce brandayla kapatıldı, sonra da kaldırıldı. Açıklamalara göre, şikâyet ve tehditlerin gerekçesi olarak ‘İstanbul’un fethedildiği 1453’ten beri Kostantiniyye olmadığı’ gösterildi.

Oysa İstanbul’un Osmanlı dönemindeki adlarından biri olan Kostantiniyye, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra şehrin Konstantinopolis olan adının Türkçeleştirilmiş hâli. Kentin adı, Osmanlı döneminde resmî belgelerde ve paralarda bu şekilde kullanılmıştı.

Güneştekin yaşananlara tepkisini Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada şu sözlerle dile getirdi: “Bizans’ı çağrıştırıyorsa İstanbul’un kelime anlamına baksınlar. Sanat eserinin tarihe uygunluğuna bu insanlar mı karar verecek? Bir eser sebebiyle tehdit edilince güvenliğimizi polis sağlayamıyorsa eli palalılar mı sağlayacak?”

Güneştekin’in Kostantiniyye adlı eseri, geçen yıl Venedik Bienali ile eşzamanlı olarak La Pietà’da düzenlenen Milion Taşı sergisinde yer almış, sergiye Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek olmuştu.