İhraç öğretmenin oyununa yasak

Hatay’da okul öncesi öğretmenliği yaparken KHK ile ihraç edilen Duygu Şahlar’ın Bi’şey Anlatıcam Eee? Kurtulduk mu? adlı oyunu Muğla’da beş ilçede yasaklandı. Oyun daha önce pek çok kentte sahnelenmişti…


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Hatay’daki okul öncesi öğretmenliği görevinden ihraç edilen Duygu Şahlar’ın, tutuklanan kamu emekçilerinin hikâyelerinden yola çıkarak sahneye koyduğu Bi’şey Anlatıcam Eee? Kurtulduk mu? adlı oyunu Muğla’da Milas, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye kaymakamlıkları tarafından yasaklandı. Şahlar’ın oyunu daha önce pek çok kentte sahnelenmişti.

Yasağın ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Muğla Şubeler Platformu, Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Muğla İl Başkanlığı üyeleri, ortak düzenlendikleri basın toplantısında Eğitim-Sen Antakya üyesi Duygu Şahlar’a destek verdi. Duygu Şahlar toplantıdaki konuşmasında, “KHK’lar ile sadece kamu kuruluşlarında çalışmamız yasaklandı. Bu uygulama gösteriyor ki bizleri hayatın her alanından silmeye çalışıyorlar. Bu oyunun sadece Muğla sınırlarında oynanmasının uygun görülmemesini şaşkınlıkla karşıladık” ifadelerini kullandı.
Toplantıda grup adına açıklamada bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Muğla Şube Kadın Sekreteri İlknur Başer ise şunları söyledi: “Milas Kaymakamlığı’nın ‘Oyuncunun terör örgütüne üyeliğinden hakkında işlem yapıldığı ve meslekten ihraç edildiği tespit edildiğinden ilçemizde sahnelenmesi uygun görülmemiştir’ yazısının üzerine, Bodrum Kaymakamlığı’nın gerekçesinde de benzer bir şekilde Şahlar’ın FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında hakkında yasal işlem yapıldığı ve meslekten men edildiği için oyunun sahnelenmesine izin verilmediği belirtiliyor. Fethiye Kaymakamlığı ise Duygu Şahlar’a ‘Silahlı terör örgütü kurma, yönetme veya üye olmaktan hakkında işlem yapıldığı’ ve bu gerekçeyle meslekten ihraç edildiği belirtilerek oyunun gösterimleri engellenmiştir.”

Başer, oyunun  şimdiye kadar 31 ilde, 42 noktada sahnelendiğini, 31 ilin mülkü amiri tarafından sakıncalı görülmediğini vurgulayarak “O zaman birileri ‘suç’ işlemektedir? Suç işleyen kimdir? Buradan Muğla kamuoyu başta olmak üzere ülke kamuoyuna, sanatçılara sesleniyoruz. En son Muğla’da yasaklanan tiyatro oyunuyla OHAL’in sanat düşmanı karanlık yönü bir kez daha açığa çıkmıştır. OHAL rejimine son vererek demokrasiyi kazanacak olan, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyeti inşa edecek olan bizleriz. O nedenle demokrasiden yana olan tüm kurum ve kuruluşları ve halkımızı OHAL ve KHK rejimine karşı hep birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.