Gültan Kışanak: Cezaevi kitap yasağı getirdi

Gültan Kışanak Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi yönetiminin dışarıdan kargoyla gönderilen ya da ziyaretçilerin bıraktığı hiçbir kitap ve dergiyi kendilerine vermeme kararı aldığını duyurdu


Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Mezopotamya Ajansı’na gönderdiği mektup aracılığıyla “cezaevine kitap yasağı getirildiğini, cezaevi yönetiminin dışarıdan kargoyla gönderilen ya da ziyaretçilerin bıraktığı hiçbir kitap ve dergiyi kendilerine vermeme kararı aldığını” aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kışanak, ayrıca cezaevi idaresi tarafından Yeni Yaşam gazetesinin de kendilerine verilmediğini ve hukuki yöntemlere başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını ifade etti. Kışanak kendilerine, gazetenin bayide olmadığı için verilmediğinin söylendiğini aktardı.

Kışanak mektubunda, “Cezaevi Gözlem Kurulu, dışarıdan kargo ile gönderilen ya da ziyaretçilerimizin yatırdığı hiçbir kitap, dergi (süreli-süresiz) artık vermeme kararı aldı. Bu karar bize tebliğ edildi. İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettim, bakalım ne zaman karar verecek. Bu durumda sadece ücretini cezaevi emanet para hesabında bulunan paramızdan ödemek koşuluyla, cezaevi idaresi aracılığıyla kitap-dergi alabileceğiz” diye belirterek, bu konuda yargı yollarına başvurduklarını aktardı ve insan hakları kuruluşlarına duyarlılık göstermeleri için çağrı yaptı.

Kışanak, kitap yasağına ilişkin kararı mektubunda şu şekilde değerlendirdi: “Kitap yasağı felaket bir durum. ‘Kitabı ancak paran varsa alabilirsin’ diyen bir karar. Kitap bir ticari mal değildir, tüketim ürünü değildir. Kitap zenginlerin alıp, süs olsun diye bir kenara bırakacağı bir eşya değildir. Aynı kitap elden ele binlerce kişi tarafından okunabilir. ‘Parası olmayan kitap okumasın’ demek nasıl bir mantığın ürünü, gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Tüm bunları idarenin istediğimiz kitapları alacağını varsayarak, yazıyorum. İşin birde bu yanı var. ‘İstediğin kitabı bulamadım’ diyerek, parasını verdiğin istediğin kitapları okumamızı engellemeleri işten değil. Yeni Yaşam’da olduğu gibi günlük gazeteyi bile alamıyoruz.”