Gezi davası: Ayrılan dosyanın beraat taleplerine ret

Ana davadan ayrılan dosyada Can Dündar, Memet Ali Alabora, Pınar Öğün, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin beraat talepleri reddedildi. Sonraki duruşma 14 Ocak’da görülecek


Gezi Davası’nda yurt dışında oldukları için dosyaları ayrılan Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin yargılandığı davada 30. Ağır Ceza Mahkemesi beraat taleplerini reddetti. 

Aralarında gazeteci Can Dündar‘ın da bulunduğu 7 sanığın ‘hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmayı engellemeye teşebbüs’ suçlamasıyla yargılandığı davaya bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde devam edildi. Mahkeme, sanıkların savunmalarının istinabe yolu ile yurt dışında yaşadıkları ülkelerden alınması taleplerini bir kez daha reddetti. Mahkeme, sanıklar hakkında uygulanan yakalama kararlarının infazının beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 14 Ocak 2021 tarihinde görülecek. 

Davada yargılanan kişiler yurt dışında yaşadığı için geçen şubat ayında beraat kararıyla sonuçlanan ana davadan ayrılmıştı. Davanın savcısı da yargılanan kişiler hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesini talep etmişti. 

Aynı mahkeme, 18 Şubat’ta ana davada Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin tüm suçlardan beraatına karar vermiş, Kavala hakkında da tahliye kararı vermişti. Kavala, cezaevinden çıkarılmadan daha önce tahliye edildiği bir soruşturmadan tekrar gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Davada yargılanan bütün sanıkların Gezi Parkı olayları sırasında şiddetsiz eylemleri organize etmek ve yaygınlaştırmak gibi suçlamalarla hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, nitelikli yağma, nitelikli yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet ve 2970 yıl hapsi isteniyor.