ÇGD: RTÜK ve BİK basın celladına dönüştü

ÇGD, RTÜK VE BİK’i “muhafıza” benzettiği açıklamasında bu iki kurumun Mayıs ayında tepe noktalara varan sansür kararlarına imza attığını belirterek, kuruluş amaçlarından saptıklarını ifade etti


Çağdaş Gazeteciler Derneği, Mayıs ayı Medya Raporu’yla birlikte yaptığı açıklamada RTÜK ve BİK’i eleştirerek bu iki kurumun kamu kaynaklarından beslenen birer basın celladı haline dönüştüğünü dile getirdi.

 ÇGD, raporu kamuoyuyla paylaşarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Basın İlan Kurumu (BİK)’nun son dönemde eleştirel yayıncılık yapan basın kuruluşlarına yönelik uyguladığı yaptırımlara tepki gösterdi. RTÜK ve BİK’in kuruluş amaçlarından tamamen saptığı ifade edilen açıklamada, “Bu iki kurum, siyasi iktidarın basının başına diktiği muhafız konumundadır” denildi.

Açıklamada ayrıca, RTÜK ve BİK’in, halkın haber alma hakkı doğrultusunda tek yanlı haberciliği reddeden basın yayın organlarını mali yönden susturmaya çalıştığı belirtildi. Bu çabanın ise, Mayıs ayında tepe noktalara varan sansür kararlarıyla arttığı vurgulandı. ÇGD, RTÜK’ün Nisan ayında verdiği program durdurma cezalarını hatırlatırken, geçtiğimiz ay içerisinde Halk TV’ye 5 kez program durdurma ve Habertürk TV’ye de üst sınırdan para cezası verildiğini hatırlatarak şunlara dikkat çekti: 

“Bu iki cezanın nedeni ise muhalefet parti temsilcilerinin konuk olarak katıldığı programlardaki değerlendirmeleriydi. Kararların siyasi nitelikli, hukuki dayanaktan yoksun olduğu mahkeme kayıtlarına da geçti, Kurul’un başkanı tarafından da bizzat itiraf edildi”

‘BİK, CUMHURİYET’E AÇIKÇA BASKI KURMAYI AMAÇLIYOR’

Gazetelerin temel gelir kaynaklarından biri olan resmi ilan ve reklamların dağıtımını yapan BİK’in baskı ve sansür uygulamalarının bir diğer boyutunda yer aldığı ifade edilen açıklamada BirGün, Cumhuriyet, Evrensel ve Sözcü’ye çeşitli bahanelerle ilan kesme cezası verildiği belirtildi. Bu gazetelere hak ettikleri ücretlerin ödemediği de belirtilirken; BİK’in, Cumhuriyet gazetesine yönelik 35 günlük resmi ilan kesme cezasından da söz edildi ve “Açıkça baskı kurma amacı taşıyan bu ceza BİK’in ellerine bulaşmış basın düşmanlığı kiridir ve hiçbir dezenfektanla bu kir çıkmayacaktır” denildi. 

GAZETECİLERE TUTUKLAMA, GÖZALTI, ŞİDDET…

ÇGD’nin açıklamasında şu bilgilere de yer verildi:

“Mayıs ayında 3 gazeteci gözaltına alındı, 1’i tutuklandı. 7 gazeteci için iddianame kabul edildi 17 yıla kadar hapisleri istendi. 1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 2 gazeteci ifadeye çağrıldı, 1 gazeteciye ev hapsi verildi, 1 fotoğraf sanatçısı tutuklandı. 1 gazeteci için müebbet, 1 gazeteci için 1 yıl 6 aya kadar hapis istendi. 5 gazeteci şiddete maruz kaldı, marangozlukla geçinen 1 gazeteci intihar etti.”

Açıklamada ayrıca, birçok gazete, televizyon, internet sitesi ve onlarca basın kuruluşunda kısa çalışma ödeneğine başvurulduğu ve gazetecilerin maaşlarının eksik ve düzensiz yatmaya başladığı, yerel gazetelerde ise gazetecilerin bin 50 ila bin 300 lira arasında maaşla geçinmeye çalıştığı belirtildi.