Can Dündar için ‘kaçak sayılma’ ve ‘mülküne el koyma’ süreci başlatıldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar’ın MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada 15 gün içinde mahkemeye gelmemesi durumunda ‘kaçak’ sayılmasına ve mal varlığına el konulmasına karar verdi


Gazeteci Can Dündar hakkındaki davanın, 17 Eylül’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dokuzuncu celsesi görüldü. İzleyiciye kapalı olarak yapılan duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Almanya’dan iadesi istenen Can Dündar hakkında ‘kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yabancı ülkede bulunduğunun anlaşıldığı’ gerekçesiyle CMK 247/1. maddesi gereğince kaçak şartlarının oluştuğuna hükmedildi.

Bianet’te yer alan habere göre Can Dündar, mahkemeye gitmemesi durumunda ‘kaçak’ sayılması ve mal varlığına el konulması kararına ilişkin, “Halkın 100 yıllık birikimine el koyup tüketmiş bir iktidar, bizim evimize göz dikmekten çekinmeyecektir elbette” dedi.

GAZETE İLANI VERİLECEK

Can Dündar’ın yurt dışından iadesi hususunda Almanya adli makamlarına yapılan iade talebinin ikmal edilmediğinin anlaşıldığı belirtilen duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 8 Eylül tarihli yazısında, “Sanık Dündar’ın 2016 yılı Mayıs ayında ülke dışına çıktığı, bu tarihten sonraki herhangi bir duruşmaya bizzat katılmadığı, sanık hakkında mahkemece 10 Nisan 2018’de ‘yokluğunda tutuklama’ kararı verildiği ve 17 Nisan 2018’da ise kırmızı bülten düzenlendiğinin ifade edildiği tutanağa geçirildi.

Mahkeme, Dündar’ın ikametgah adresine gazete ilanı asılarak, ‘15 gün içerisinde gelmezse kaçak sayılma kararı verileceği ve CMK’nin 248. maddesi gereğince üzerine kayıtlı taşınır, taşınmaz ve banka mevduat hesapları ile üçüncü kişilerdeki alacak hesaplarına ilişkin el koyma kararı verileceği ihtarının yapılmasına’ karar verdi. Dündar, ilan yapıldıktan 15 gün sonra sanığın kovuşturmaya katılmaması durumunda hakkında kaçak ve el koyma kararı alınmasına hükmetti.

Can Dündar’ın avukatı Abbas Yalçın, müvekkili hakkında kaçak hükümlerinin uygulanamayacağını belirterek, “Zira soruşturmanın başından itibaren müvekkil düzenli olarak mahkemeye katılmıştır. Hatta karar duruşmasına dahi girmiştir. Ancak karar duruşmasında silahlı saldırı olması ve hayati tehlike yaşaması sebebiyle yurt dışına gitmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle CMK kaçak hükümleri uygulanamaz” dedi. Avukat Yalçın müvekkili hakkında prosedürün beklenilmesini ve savcılık talebinin reddine karar verilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştığı dönemde MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladığı gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 6 Mayıs 2016 tarihinde ‘Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak’ suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Temyiz edilen dava, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde bozulmuştu. Yargıtay, Can Dündar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören ‘Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme’ suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Bunun üzerine Can Dündar yeniden yargılanmaya başlamıştı.