Amed Tiyatro Festivali, bir kez daha

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki işlerinden kayyım tarafından çıkarılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncularının düzenlediği Amed Tiyatro Festivali, perdelerini yedinci kez açıyor


 

ÖZKAN KÜÇÜK

DİYARBAKIR- Yaklaşık iki buçuk sene önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki işlerinden kayyım Cumali Atilla tarafından çıkarılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncularının belediye dışındayken de aksatmadan sürdürdükleri Festîvala Şanoyê ya Amedê (Amed Tiyatro Festivali), bugün perdelerini yedinci kez açıyor.

26 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında çok sayıda Kürtçe ve Türkçe oyunla seyirciyle buluşacak festival, geçen yıl yitirdiğimiz oyuncu, yazar ve yönetmen M. Emin Yalçınkaya anısına düzenleniyor.

Bu yılki festival aynı zamanda şehir tiyatrosu oyuncularının da belediye bünyesindeki sahnelerine kavuşmasını simgeler nitelikte. Zira ÇandAmed Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki tiyatro salonlarında henüz seyirciyle buluşamadan işten çıkarılmışlardı ve şimdi bu salonlarda seyirciyle buluşuyorlar.

Diyarbakır ŞT oyuncuları, geçtiğimiz iki buçuk yıl boyunca kurdukları Şanoya Bajêr a Amedê (Amed Şehir Tiyatrosu) bünyesinde seyircilerine küçük bir salonda ulaşmaya devam ettiler. Bu süreçte bir arada ve ayakta durabilmenin, sanatı seyirciye yaslanarak sürdürebilmenin örneğini verdiler.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, festivalde belediyenin sadece mekansal olanaklarını kullanacaklarını, festivalin masraflarını ise seyirciden sağlanacak gelirle karşılayacaklarını vurguluyor.

Festival programında geçtiğimiz iki buçuk yıl boyunca kendileriyle dayanışma sergileyen çeşitli tiyatro gruplarının oyunlarına yer verdiklerini belirten Akkuzu, yaşadıkları özel tiyatro deneyiminin zorluklara rağmen kendilerini güçlendirdiğini vurgulayarak yoklukta bile bir arada durabilmiş ve üretebilmiş olmanın özgüveniyle yola devam ettiklerini söylüyor.

Kemal Ulusoy ise 90’lı yıllarda İstanbul’da bodrum katlarında Kürtçe tiyatro yapmaya başladıklarını hatırlatarak bir süre belediye olanaklarıyla çalıştıktan sonra geçtiğimiz süreçte yeniden bir bodrum katına dönüp tiyatroya devam etmelerinin öğretici bir tekrar olduğunu belirtiyor.

Yeniden ÇandAmed’in büyük ve konforlu salonlarında oynamalarının kendilerinden çok seyircinin layık olduğu bir konfor olduğunu söyleyen Ulusoy, Diyarbakır’daki tiyatro seyircisinin en zor zamanlarda Kürtçe sergiledikleri oyunlara sahip çıkmasının böyle düşünmesinde etkisi olduğunu sözlerine ekliyor.

İstanbul’daki Teatra Jiyana Nû, TiyARTro ve Şa Performans gibi Kürtçe oyun sahneleyen tiyatroların yanı sıra Mahabad ve Van’dan gelen grupların da katıldığı festivalde Seyyar Sahne, BGST ve İstanbulimpro gibi Türkçe tiyatro yapan topluluklar, ayrıca Ezel Akay ve Aysel Yıldırım’ın yönettiği Lâl Hayal oyunu da yer alıyor.