2-9 Mart haftasının sansür gündemi

Erişim engelleri, 8 Mart etkinliklerine engeller, etkinlik ve eylem yasakları…2-9 Mart haftasının sansür gündemini derledik.


  • ‘Amed Şehir Tiyatrosu’nu birlikte tamamlayalım’: Kayyım atandıktan sonra kapanan ve 3 yıldır perdelerini bağımsız bir şekilde açan Amed Şehir Tiyatrosu’nun yeni sahnesinin inşası için tiyatrolar, oyuncular, aktivistler ve gazeteciler ortak bir dayanışma çağrısı yayımladı. Maddi destekleriniz için amedicinelele@gmail.coma mail atmanız yeterli.
  • İnternet Kısıtlamalarına Ve Sansürüne Son Verilmelidir: İnternet Yaşamdır Platformu bileşenleri bir açıklama yayınlayarak, 27 Şubat gecesi İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 33 askerin hayatını kaybetmesinden hemen sonra sosyal medya ve anlık mesajlaşma platformlarına erişimin yavaşlatılması ve eleştirel görüş bildirilen hesaplar konusunda yasal işlem başlatılmasının temel anayasal haklarıyla halkın haber alma ve ifade özgürlüğüne saldırı olduğunu ifade ederek internet sansürüne son verilmesi çağrısını yaptı.
  • RSF: Edirne sınırında 9 gazeteciye gözaltı: Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF), aralarında uluslararası basında çalışan gazetecilerin de olduğu dokuz gazetecinin Edirne’de gözaltına alındığını duyurdu, gözaltına alınan gazetecilerden 8’inin ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığını, Britanyalı haberci Bradley Alan Secker’in de ifadesinin alınmasının ardından bırakılmasının beklendiğini belirtti.
  • İstanbul Valiliği “savaşa hayır” demeyi yasakladı: İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 33 askerin hava saldırısı sonucu hayatını yitirdiği ilk saatlerde önce internet erişimi engellenmiş daha sonra Ankara 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği, İdlib’de tahrip edilen TSK’ye ait araçların ve ÖSO’nun elindeki TSK araçlarının fotoğraf ve videolarının paylaşımına yasak getirdi.Bu yaşananlarla ilgili ise pek çok kesim iktidarın dış politikasını eleştirerek, “savaşa hayır” çağrıları yaptı. İstanbul Valiliği de “savaşa hayır” diyenlere karşı adeta OHAL ilan etti.
  • Edremit Söyleşileri’nde “sanat ve sansür” konuşuldu: Edremit Belediyesi’nin düzenlediği Edremit Söyleşileri’nin ikincisinde Şair Yazar Ataol Behramoğlu ve Tiyatro-Sinema Oyuncusu Levent Üzümcü’nün katılımıyla  “Sanat ve Sansür” konuşuldu.
  • Grup Yorum davasında tahliye: 4 Mart günü Çağlayan Adliyesi’nde görülen Grup Yorum davasında koro üyesi Tuğçe Tayyar’ın tahliyesine karar verdi. Davada tutuklu olarak yargılanan Bergün Varan ve Sultan Gökçek’in ise tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 20 Mayıs’a ertelendi.
  • Tutuklu sanatçı Fatoş İrwen serbest bırakıldı: 2012’de gözaltına alınan İrwen hakkında “polise mukavemet, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, örgüt propagandası, örgüt üyesi olmak” suçlamalarıyla dava açılmış ve İrwen bir gizli tanığın ifadesi dikkate alınarak ve herhangi bir delil olmadan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. İrwen 3 yıldan fazla süren tutukluluğunun ardından serbest bırakıldı.

  • Gazeteciler Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç tutuklandı: Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Gazeteci Hülya Kılınç, gözaltına alınmalarının ardından savcılık tarafından sevk edildikleri mahkemece tutuklandılar. Barış Terkoğlu, 2011 yılında Gazeteci Barış Pehlivan ile birlikte Odatv davası kapsamında 19 ay tutuklu kalmıştı.
  • Odatv haber müdürü gözaltına alındı: Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, savcı Hasan Yılmaz’ın sözlü talimatıyla 4 Mart sabahı evinden gözaltına alındı.  ktidara yakın Sabah gazetesi gözaltı kararının dün yayınlanan “Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı” haberine dayandığını yazdı.
  • Haber müdürü tutuklanan Odatv’ye erişim engeli: BTK, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabiri Hülya Kılınç’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen haberin siteden kaldırılmasına rağmen Odatv internet sitesine erişim engeli getirdi.
  • DİSK İletişim Daire Başkanı Karatepe gözaltında: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İletişim Daire Başkanı Umar Karatepe, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.
  • Yazar ve yönetmen Işıl Özgentürk beraat etti: Işıl Özgentürk hakkında, Twitter hesabı üzerinden yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası’ yapmak iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşmasında beraat kararı çıktı.
  • 5 kentte daha “savaşa hayır” yasaklandı: İstanbul Valiliği’nin ardından Adana, Aydın, Kırklareli, Trabzon ve Kilis Valilikleri tarafından da “savaşa hayır” eylemlerine yasak getirildi.
  • İhraç edilen tiyatrocular görevlerine geri döndü: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilen sanatçılar Burçak Çöllü, Pervin Bağdat, Cem Baza, Irmak Örnek, Ümit Bülent Dinçer, Gürkan Başbuğ, Ceren Hacımuratoğlu, Çimen Tunç Baturalp, Yasemin Güvenç, Gökçe Selim, Elvan Boran, Aydın Yıldız, Özgürefe Özyeşilpınar, ihraç edilmelerinden 3 yıl 7 ay sonra işlerine geri döndü.
  • Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri ve Yeniçağ gazetesi yazarı tutuklandı: Recep Tayyip Erdoğan’ın “birkaç tane askerin şehit düştüğü” açıklamasının ardından, hayatını kaybeden devlet görevlilerine ilişkin gelişmeleri haberleştiren Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, cuma günü savcılığın çağırması üzerine ifade vermeye gitmiş ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra 6 Mart’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ağırel, savcılığın itirazı sonrası 8 Mart’ta İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.